Οι ημικρανίες, σύμφωνα με νέα έρευνα, συνδέονται συχνά με διάφορες ψυχικές νόσους στις οποίες περιλαμβάνονται η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι κρίσεις πανικού και η κοινωνική φοβία.

Επιπλέον, η συνύπαρξη ημικρανίας και ψυχικής νόσου συνδέεται με χειρότερη εικόνα υγείας, σύμφωνα με την Dr. Nathalie Jette από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά. Η ερευνήτρια και η ομάδα της θέλησαν να εντοπίσουν την εμφάνιση διάφορων ψυχικών παθήσεων σε σχέση με την ημικρανία και να περιγράψουν το είδος της σχέσης των δυο νόσων με τη μελλοντική εικόνα της υγείας των ασθενών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Headache’, οι εθελοντές με ημικρανία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, κρίσεις πανικού και κοινωνική φοβία, σε διάστημα 12 μηνών και σε όλη τη ζωή τους, σε σχέση με τους εθελοντές που δεν εμφάνιζαν ημικρανία.

Η σχέση μεταξύ ημικρανίας και ψυχικών νόσων δεν διέφερε σημαντικά σε σχέση με το φύλο, την ηλικία ή το επίπεδο εκπαίδευσης.

Οι ερευνητές, επίσης ανακάλυψαν ότι η συνύπαρξη ημικρανίας και οποιασδήποτε ψυχικής νόσου αύξανε τις πιθανότητες οι ασθενείς να έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα επί δυο βδομάδες, λιγότερες δραστηριότητες, φτωχότερη ποιότητα ζωής ή χρήση ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η μη αναγνώριση ψυχικής νόσου που μπορεί να συνυπάρχει με την ημικρανία θα μπορούσε να αποτελέσει αυξημένο βάρος για τον ασθενή, την οικογένειά του και την κοινωνία.

Η ερευνήτρια θεωρεί πως η θεραπεία της ημικρανίας είναι πολύπλοκη και απαιτεί σημαντικό χρόνο και προσπάθεια εκ μέρους του ασθενούς και του γιατρού.

Πηγές:
‘Headache’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ