Η κολπική μαρμαρυγή, συχνό είδος αρρυθμίας, μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει τη νοητική εξασθένηση σε ηλικιωμένους, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα καλά νέα από την έρευνα είναι ότι τα αντιπηκτικά μπορούν να μειώσουν  τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο και ενδεχομένως να καθυστερήσουν ή να προλάβουν την άνοια, αναφέρουν ερευνητές.

Η Mozhu Ding, του Aging Research Center at the Karolinska Institute στη Σουηδία, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να βελτιωθεί η κλινική ρύθμιση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς υπάρχει ποσοστό ηλικιωμένων με κολπική μαρμαρυγή δεν χρησιμοποιεί αντιπηκτικά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η Ding και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία σχεδόν 2.700 ανθρώπων ηλικίας 73 ετών.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στην έναρξη της έρευνας και μετά από 6 χρόνια αν ήταν νεότεροι από 78 ετών ή κάθε 3 χρόνια αν ήταν μεγαλύτεροι. Κάνεις δεν είχε άνοια στην έναρξη και το 9% είχε κολπική μαρμαρυγή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, επιπλέον 11% εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή και 15% εμφάνισε άνοια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σκέψη και η μνήμη εξασθένησαν γρηγορότερα μεταξύ όσων είχαν κολπική μαρμαρυγή. Ήταν κατά 40% πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους δεν είχαν κολπική μαρμαρυγή.

Ωστόσο, όσοι έλαβαν αντιπηκτική αγωγή λόγω της κολπικής μαρμαρυγής είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας-11% από αυτούς που ακολουθούσαν αγωγή με αντιπηκτικά την εμφάνισε έναντι 22% που δεν λάμβαναν αντιπηκτικά. Οι ερευνητές δεν είδαν μειωμένο κίνδυνο σε όσους λάμβαναν ασπιρίνη.

Η συγκεκριμένη, είναι έρευνα παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι αιτία άνοιας ή ότι τα αντιπηκτικά την προλαμβάνουν. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι επιπλέον προσπάθειες θα μπορούσαν να γίνουν για να αυξηθεί η χρήση αντιπηκτικών σε ηλικιωμένους με κολπική μαρμαρυγή.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι η ερευνητική ομάδα δεν διαχώρισε μεταξύ διαφορετικών ειδών κολπικής μαρμαρυγής. Επίσης, ορισμένα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής μπορεί ενδεχομένως να έχουν παραληφθεί σε όσους δεν είχαν συμπτώματα.

Ειδικός δήλωσε ότι, ακόμα και πολύ μικρά εγκεφαλικά επεισόδια που περνούν απαρατήρητα μπορεί να αποτελούν πύλη προς την άνοια.

Ο Dr. Sam Gandy, διευθυντής του Mount Sinai Center for Cognitive Health στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με δημιουργία θρόμβων που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο. Εκτιμάται ότι τα αντιπηκτικά το εμποδίζουν αποτελεσματικά, δήλωσε.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι με πιο εκλεπτυσμένες νευροψυχολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις υψηλότερης ευκρίνειας, τώρα βλέπουμε ότι ενώ προλαμβάνουμε μεγάλα εγκεφαλικά επεισόδια φαίνεται πως δεν προλαμβάνουμε τη δημιουργία μικρών θρόμβων που κάνουν περισσότερη βλάβη από όση που νομίζαμε. Αυτό αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, όπως στη νέα έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]