Το σεξ σε κάθε περίπτωση συμβάλλει στην ψυχοσωματική υγεία και αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου είναι απαραίτητος ο μεγαλύτερος σύνδεσμος μεταξύ των συντρόφων, αλλά και η ηρεμία και η χαλαρότητα της εγκύου που θα προετοιμάσει το έδαφος για ένα εύκολο τοκετό.

Στο ερώτημα όμως αν το σεξ μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, δίνει απάντηση ο Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος. «Το ερώτημα αυτό», υπογραμμίζει,  «έχει δημιουργηθεί λόγω των συσπάσεων της μήτρας στη διάρκεια του σεξ  με κορύφωση τη στιγμή του οργασμού. Θα έλεγα πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα».

Το σεξ δεν πρόκειται να προκαλέσει κανένα πρόβλημα ούτε στην μητέρα ούτε στο έμβρυο, το οποίο είναι πλήρως προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, ενώ είναι αδύνατη η δίοδος από τον κόλπο στον τράχηλο, άρα ο φόβος μολύνσεων από το σεξ είναι μάλλον αμελητέος.

«Στη διάρκεια του οργασμού εκκρίνεται ωκυτοκίνη, η οποία σε μεγάλη ποσότητα εκκρίνεται τη στιγμή του τοκετού. Αυτή η έκκριση προκαλεί βέβαια κάποιες συσπάσεις, αλλά αν δεν έχει έρθει η ώρα του τοκετού, οι συσπάσεις αυτές δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα», προσθέτει  ο κ. Σκαρτάδος.

Σύμφωνα με τον ιατρό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το σεξ είναι απόλυτα επιτρεπτό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η υποψήφια μητέρα δεν πρέπει να παραμελεί και τους προληπτικούς της ελέγχους, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν γυναικολογική εξέταση με πλήρες ιστορικό, test ΠΑΠ, υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών, καθώς και ψηλάφηση μαστών ή αν χρειάζεται μαστογραφία και υπέρηχο. Έτσι μικρά προβλήματα που πιθανώς διαγνωσθούν θα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, άρα θα είναι σαφώς και ευκολότερα αντιμετωπίσιμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!