Η περιοδοντίτιδα μπορεί ενδεχομένως να παρεμβάλλεται με τον έλεγχο της υπέρτασης, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές επισκόπησαν αρχεία περισσότερων των 3.600 ανθρώπων που διαγνώστηκαν με υπέρταση.

Σε σύγκριση με ανθρώπους με καλή στοματική υγεία, όσοι είχαν περιοδοντίτιδα ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκρίνονται σε φάρμακα για την υπέρταση και 20% λιγότερο πιθανό να πετύχουν υγιείς στόχους αρτηριακής πίεσης, έδειξε η έρευνα.

Ο Dr. Davide Pietropaoli, του University of L'Aquila στην Ιταλία, δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να προσέχουν στενά τη στοματική υγεία των ασθενών, ιδιαίτερα όσων λαμβάνουν αγωγή για υπέρταση και να προτρέπουν όσους έχουν σημάδια περιοδοντίτιδας να αναζητήσουν περίθαλψη.

Ο Pietropaoli πρόσθεσε ότι επαγγελματίες στοματικής υγείας θα πρέπει να θυμούνται ότι αυτή είναι αναγκαία για τη γενική υγεία.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο, τα ευρήματα δείχνουν ότι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται στενότερη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και όσοι έχουν υπέρταση θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τακτική οδοντική περίθαλψη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο Pietropaoli δήλωσε ότι ασθενείς με υπέρταση και οι γιατροί τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καλή στοματική υγεία ενδεχομένως μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική στον έλεγχο της πάθησης όσο αρκετές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως διατροφή χαμηλή σε αλάτι, τακτική άσκηση και έλεγχος βάρους.

Παγκοσμίως, η υπέρταση επηρεάζει μέχρι το 40% των ανθρώπων 25 ετών και άνω. Αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου στο περιοδικό Hypertension.

 

Πηγές:
Hypertension.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας