Η διαμονή σε θορυβώδεις γειτονιές θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητική, καθώς νέα έρευνα δείχνει ότι όπως φαίνεται, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.

Ο χρόνιος θόρυβος από το κυκλοφοριακό και τα αεροδρόμια φαίνεται να προκαλεί την αμυγδαλή, περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση του στρες, έδειξαν απεικονιστικές εξετάσεις.

Η Dr. Azar Radfar, του Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι ο θόρυβος επίσης συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή των αρτηριών που είναι παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και καρδιοπάθεια.

Η Radfar δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη ομάδα που μιλά για το θόρυβο και την καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό που έδειξε ήταν ο μηχανισμός που συνδέει το θόρυβο με μεγάλα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Η Radfar ανέλυσε απεικονιστικές εξετάσεις 499 υγιών ανθρώπων εστιάζοντας συγκεκριμένα στον εγκέφαλο και στα αγγεία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις διευθύνσεις  των συμμετεχόντων  για να αποκτήσουν εκτιμήσεις  θορύβου από τις γειτονιές με βάση στοιχεία θορύβου από βάση δεδομένων.

Άνθρωποι στις πιο θορυβώδεις γειτονιές είχαν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στην αμυγδαλή και περισσότερη φλεγμονή στις αρτηρίες, ανακάλυψαν ερευνητές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 3,7 χρόνια κατά μέσον όρο, για να διαπιστώσουν αν αυτά τα συμπτώματα στρες θα μπορούσαν να οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε χρόνιο θόρυβο είχαν μεγαλύτερο από τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο μεγάλο καρδιαγγειακό γεγονός σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα  έκθεσης.

Ο κίνδυνος παρέμενε, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες κινδύνου όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα και διαβήτη.

Ωστόσο, η έρευνα δεν μπόρεσε να ανακαλύψει αιτιατή σχέση.

Παρόλα αυτά, η αμυγδαλή φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών που πυροδοτούν τη φλεγμονή των αγγείων, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η Dr. Nieca Goldberg, του NYU Langone Tisch Center for Women's Health στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι με βάση αυτή την έρευνα, ο θόρυβος είναι κρίκος στην αλυσίδα του καρδιαγγειακού κινδύνου και πιστεύει ότι είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση για τους γιατρούς προς τους ασθενείς τους όταν αξιολογούν τον καρδιακό κίνδυνο.

Η Radfar υπέδειξε ότι άνθρωποι που επηρεάζονται από θόρυβο της κίνησης θα μπορούσαν να ηχομονώσουν το σπίτι τους.

Σε επίπεδο κοινότητας, όσοι σχεδιάζουν αυτοκινητόδρομους μπορούν να προστατεύσουν τον πληθυσμό με εμπόδια ήχου.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι αν κάποιος μένει σε θορυβώδη γειτονιά θα μπορούσε να σκεφτεί άλλους τρόπους μείωσης του στρες, όπως αερόβια άσκηση, διαλογισμό ή yoga. Τα ευρήματα θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου στο συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου