Τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο και άλλα είδη άσκησης αντοχής μπορούν να επιβραδύνουν την κυτταρική γήρανση, ενώ οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όχι, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν πώς διάφορα είδη άσκησης επηρεάζουν τα τελομερή σε 124 αδρανείς νέους υγιείς ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες έκαναν για  μήνες είτε άσκηση αντοχής (τρέξιμο), υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση με αντιστάσεις ή καθόλου αλλαγή στη δραστηριότητα.

Το μήκος των τελομερών των συμμετεχόντων και  η δραστηριότητα τελομεράσης αξιολογήθηκαν στην έναρξη της έρευνας και 2-7 ημέρες μετά την τελική άσκηση.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ulrich Laufs, του Leipzig University.

Σε σύγκριση με τις ομάδες αντίστασης και ελέγχου η δραστηριότητα τελομεράσης αυξήθηκε 2-3 φορές και το μήκος των τελομερών αυξήθηκε σημαντικά στις ομάδες αντοχής και υψηλής έντασης.

Η έρευνα εντοπίζει μηχανισμό με τον οποίο ασκήσεις αντοχής αλλά όχι αντίστασης βελτιώνουν την υγιή γήρανση. Μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να σχεδιαστούν μελλοντικές έρευνες για το σημαντικό θέμα χρησιμοποιώντας το μήκος των τελομερών με δείκτη βιολογικής ηλικίας σε μελλοντικές έρευνες.

Η άσκηση αντοχής και μεγάλης έντασης θα μπορούσε να αυξήσει το μήκος των τελομερών και τη δραστικότητα τελομεράσης επηρεάζοντας τα επίπεδα μονοξείδιο του αζώτου στα αγγεία που παράγει αλλαγές στα κύτταρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας