Ο υγιεινός τρόπος ζωής κατά την εμμηνόπαυση θα μπορούσε να επιβραδύνει την αρτηριοσκλήρυνση σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

Το Journal of the American Heart Association δημοσίευσε έρευνα που παρακολούθησε γυναίκες μεταξύ 42 και 52 ετών, αξιολογώντας τις με ετήσιες εξετάσεις και ερωτηματολόγια για τη φυσική τους δραστηριότητα, τις διατροφικές συνήθειες και τη χρήση καπνού.

Η Ana Baylin, του University of Michigan, δήλωσε ότι η μέση ηλικία είναι ζωτικής σημασίας παράθυρο για τις γυναίκες, για να λάβουν υπόψη την καρδιαγγειακή υγεία και να ακολουθήσουν πορεία υγιούς γήρανσης.

Οι μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν συχνά με την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και νοητικής εξασθένησης αργότερα.

Η έρευνα, που άρχισε το 1996, ανακάλυψε ότι γυναίκες με υγιεινές συνήθειες είχαν πιο ευρείες αρτηρίες, μικρότερη συσσώρευση πλάκας και λιγότερη πάχυνση των αρτηριών.

Ωστόσο, μόνο το 1,7% των γυναικών της έρευνας διατήρησέ τα 3 συστατικά της υγιεινής ζωής κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει την αρτηριοσκλήρυνση.

Η Baylin δήλωσε ότι τα καλά νέα είναι ότι γυναίκες μέσης ηλικίας μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την καρδιαγγειακή ευεξία και να κάνουν υγιεινές αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως να αποφύγουν το κάπνισμα, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται περισσότερο για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

Πηγές:
Journal of the American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα