Έφηβοι και ενήλικες με επιληψία έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά, αναφέρουν δυο νέες έρευνες.

Στην πρώτη, ερευνητές αξιολόγησαν σχεδόν 400 εφήβους 15 έως 18 ετών, με επιληψία. Ανακάλυψαν ότι 8% είχε μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη και ακόμα 5% είχε αποπειραθεί ή σκεφτόταν να αυτοκτονήσει.

Επιπλέον, 22% των εφήβων είχε αρκετά υψηλή επίδοση που να υποδεικνύει κίνδυνο για καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα σε ανθρώπους με επιληψία προκαλεί σπασμούς ή περιόδους ασυνήθιστων αισθήσεων.

Η Hillary Thomas, σημείωσε ότι γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με επιληψία σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για την κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους έναντι των ενηλίκων.

Επίσης, λίγα είναι γνωστά για τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η Dr. Susan Arnold, του University of Texas Southwestern Medical Center του Ντάλας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι μόνο το 13% των εφήβων με επιληψία είχε συμπτώματα κατάθλιψης.

Δείχνουν το σημαντικό ποσοστό εφήβων των οποίων το επίπεδο καταθλιπτικών συμπτωμάτων εξασφαλίζει περαιτέρω αξιολόγηση ή παρέμβαση.

Οι επαγγελματίες στην περίθαλψη θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τη συνεχή εξέταση παιδιών και εφήβων για κατάθλιψη.

Η δεύτερη έρευνα έγινε σε 120 ενήλικες με επιληψία.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 52% που εμφάνισε κρίση στην υγεία είχε σοβαρή ή μέτρια κατάθλιψη.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ενήλικες ασθενείς με επιληψία και κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να έχουν άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως διπολική διαταραχή, κρίσεις πανικού ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Θα πρέπει επίσης να εξετάζονται.

Η Dr. Martha Sajatovic, του Case Western Reserve University School of Medicine στο Κλίβελαντ, δήλωσε ότι άνθρωποι με επιληψία που έχουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν σπασμούς, επομένως η αγωγή κατά της κατάθλιψης δεν βοηθά μόνο αυτήν αλλά και στην επιληψία.

Πρόσθεσε, ότι ο εντοπισμός ανθρώπων με επιληψία που έχουν κατάθλιψη ή άλλα θέματα ψυχικής υγείας είναι η μισή μάχη. Η παρακολούθησή τους ώστε να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνουν αγωγή είναι ζωτικής σημασίας, επειδή μπορεί να αλλάξει την εικόνα για τους ασθενείς και να τους βοηθήσει να πετύχουν την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με επιληψία και σοβαρή κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να εργάζονται.

Όσοι εντοπίζονται με θέματα ψυχικής υγείας θα πρέπει να λάβουν αγωγή, όπως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και φάρμακα, δήλωσε ο Sajatovic.

Οι έρευνες παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Epilepsy Society, στη Νέα Ορλεάνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο