Δυο ουσίες που περιέχονται στον καφέ θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη νόσο του Πάρκινσον και της άνοιας με σωμάτια Lewy, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ανακάλυψαν ότι παράγωγα λιπαρών οξέων της σεροτονίνης που επικαλύπτουν τους κόκκους καφέ, EHT, βοήθησαν στην προστασία του εγκεφάλου ποντικών έναντι μη φυσιολογικής συσσώρευσης πρωτεϊνών που συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον και της άνοιας με σωμάτια Lewy.

Ερευνητές του Rutgers University έδωσαν σε ποντικούς μικρές ποσότητες καφεΐνης και EHT.

Χωριστά, κάθε ουσία δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά σε συνδυασμό ενεργοποίησαν την περιοχή του εγκεφάλου των τρωκτικών που καταπολεμά τη συσσώρευση πρωτεϊνών, που προκαλούν τη νόσο του Πάρκινσον και την άνοια με σωμάτια Lewy.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η καφεΐνη και συνδυασμός EHT θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εμφάνιση νόσου του Πάρκινσον και της άνοιας.

Τώρα οι ερευνητές δηλώνουν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να εντοπιστεί η κατάλληλη αναλογία των δυο ουσιών.

Η M. Maral Mouradian, δήλωσε ότι η EHT είναι ουσία που βρίσκεται σε διάφορα είδη καφέ αλλά ποικίλλει η ποσότητα.

Πρόσθεσε, ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί η κατάλληλη ποσότητα και αναλογία ώστε οι άνθρωποι να μην υπερκαταναλώνουν καφεΐνη-κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα