Το σοβαρό άσθμα αφορά μια μικρή ομάδα ασθενών‐υπολογίζεται στην Ελλάδα να αφορά το 3% του συνόλου των ασθματικών ασθενών‐ με βρογχικό άσθμα που η νόσος τους δεν μπορεί να ελεγχθεί παρά τη θεραπεία που λαμβάνουν, η οποία κατά κανόνα περιλαμβάνει υψηλές δόσεις εισπνεόμενων φαρμάκων. Συνήθως, οι ασθενείς αυτοί κάνουν συχνές παροξύνσεις και χρειάζεται συχνά να πάρουν κορτιζόνη από το στόμα, ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν μόνιμα χαμηλές δόσεις κορτιζόνης από το στόμα. Συνήθως έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους ενώ η πλειοψηφία από αυτούς έχουν χαμηλές τιμές στη σπιρομέτρησή τους. Απασχολούν συχνά τις υπηρεσίες υγείας ενώ θεωρούνται ότι συμμετέχουν σημαντικά στο συνολικό κόστος της που αφορά τη διαχείριση της νόσου. Είναι σημαντικό πριν τον χαρακτηρισμό ενός ασθενούς ότι πάσχει από σοβαρό άσθμα να έχουν αποκλεισθεί άλλες παθήσεις και να έχει ελεγχθεί η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και αντίξοες περιβαντολλογικές συνθήκες, καθώς και  ότι παίρνει τακτικά τα εισπνεόμενα φάρμακά του. Σήμερα πάντως, η ζωή των ανθρώπων αυτών έχει αλλάξει με την εφαρμογή των βιολογικών παραγόντων που αποτελούν στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές. Τα  μονοκλωνικά αντισώματα όπως της ομαλιζουμάμπης και μεπολιζουμάμπης  έχουν  σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. 

Μια  σημαντική εξέλιξη και πρωτοβουλία της Ε.Π.Ε. είναι  «η καταγραφή των ασθενών με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα που γίνεται διαδικτυακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Η καταγραφή αυτή θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα»,  όπως επισημάνθηκε με αφορμή το 27o Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Η ιστοσελίδα www.myasthma.gr   έχει δημιουργηθεί από ιατρούς ‐ μέλη της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έχουν μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του. Στόχος είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους και να πάρουν έγκυρες κατευθύνσεις από ειδικούς ιατρούς ανώνυμα. Για κάθε όμως ασθματικό ασθενή υπεύθυνος είναι ο Πνευμονολόγος του.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο