Από το 1990, η άνοια διπλασιάστηκε παγκοσμίως λόγω, σε μεγάλο βαθμό, της ανθυγιεινής  ζωής, αναφέρει νέα ερευνά που δημοσιεύτηκε στο Lancet Neurology.

Ο αριθμός των  ανθρώπων με άνοια αυξήθηκε από 20,2 εκατομμύρια σε 43,8 εκατομμύρια μεταξύ 1990 και 2016.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι περίπου το 22,3% των χρόνων υγείας αφαιρούνται από ανθρώπους με νόσο του Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας λόγω παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν.

Η Cassandra Szoeke, του Royal Melbourne Hospital στην Αυστραλία, συμβουλεύει να κινούνται περισσότεροι οι άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι η αύξηση  αποδίδεται επίσης σε υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων από το 1990. Άνοδος  στο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 6 χρόνια και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 30% από το 1990 θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα υψηλότερα νούμερα.

Πρόσθεσε, ότι ορισμένες χώρες όπου τα δημογραφικά στοιχεία σχετικά με τη γήρανση αναμένεται να αυξηθούν κατά 300% θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με άνοια. Οι χώρες αυτές θα έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στην ανάγκη για επιπλέον υπηρεσίες και στήριξη.

Ωστόσο πολλά αίτια άνοιας μπορούν να προληφθούν. Η ερευνήτρια αναφέρει το υψηλό σάκχαρο, το να είναι κάποιος υπέρβαρος, τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και το κάπνισμα ως ορισμένους από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην άνοια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;