Ηλικιωμένοι με απώλεια ακοής έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αναφέρει έρευνα του Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, επίσης δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής που συνδέεται με την ηλικία θα μπορούσε μειώσει αποτελεσματικά τα ποσοστά κατάθλιψης στους ηλικιωμένους.

Η έρευνα έγινε σε 5.239 ενήλικες άνω των 50 ετών, που εγγράφηκαν στην Hispanic Community Health Study/Study of Latinos. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ ακοής και αξιολογήθηκαν για κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι είχαν ελαφρά απώλεια ακοής είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογική ακοή να έχουν κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης και άνθρωποι με σοβαρή απώλεια ακοής είχαν πάνω από τετραπλάσιες πιθανότητες να ελφανίσουν κατάθλιψη.

Η απώλεια ακοής, που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο νοητικής βλάβης και άνοιας, είναι η τρίτη πιο κοινή χρόνια νόσος στους ηλικιωμένους.

Πηγές:
JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια