Το ανθρώπινο έντερο ενδεχομένως περιέχει σημαντικά κύτταρα ανοσοποιητικού συστήματος που μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Toronto και του University of California San Francisco, ανακάλυψαν ότι πλασματοκύτταρα που ζουν στο έντερο δημιουργούν ανοσοσφαιρίνη Α, (IgA), αντισώματα που μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο για την καταστολή της φλεγμονής που προκαλείται από την πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο καθηγητής Jen Gommerman, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη σημασία του άξονα εντέρου –εγκεφάλου στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Ενώ έκαναν πειράματα με ποντικούς στο εργαστήριο και δείγματα από ανθρώπους με τη νόσο σε προκλινική δοκιμή, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το IgA μπλοκάρει εντελώς τη φλεγμονή της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η Anne-Katrin Pröbstel, του UCSF, δήλωσε ότι τώρα τα κύτταρα πλάσματος μελετώνται λεπτομερώς σε ασθενείς με τη νόσο, για να αρχίσει η κατανόηση του πώς θα μπορούσαμε να τα χειριστούμε για να βοηθηθεί η αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Gommerman δήλωσε ότι αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε σε τι αντιδρούν αυτά τα κύτταρα μπορούμε ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε τη νόσο ρυθμίζοντας τα συμβιωτικά βακτήρια του εντέρου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cell.


Πηγές: Cell.