Νέα έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία 1. 000. 000 ανθρώπων έδωσε νέες πληροφορίες στους επιστήμονες για τη σχέση μεταξύ γονιδίων και κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 6 σημαντικές έρευνες για να αποκτήσουν πληροφορίες για το ποια γονίδια εμπλέκονται στην κολπική μαρμαρυγή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Genetics.

Οι έρευνες περιλάμβαναν σχεδόν 35 εκατομμύρια γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονταν με περισσότερα από 60.000  περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής.

Ο καθηγητής Kristian Hveem, του HUNT, δήλωσε ότι εντόπισε 142  επικίνδυνες ποικιλομορφίες σε 111 διαφορετικές περιοχές των χρωμοσωμάτων.

Οι ερευνητές έβαλαν σε προτεραιότητα 151 διαφορετικά γονίδια που εικάζεται ότι εμπλέκονται στην κολπική μαρμαρυγή. Αρκετά από τα ευρήματα είναι νέα.

Ανακάλυψαν ότι οι ποικιλομορφίες που ερεύνησαν θα μπορούσαν να συνδέονται με πάνω από 11% των περιστατικών κολπικής μαρμαρυγής.

Πολλές από τις επικίνδυνες ποικιλομορφίες είναι κοντά σε γονίδια που έχουν προηγουμένως συνδεθεί με την εμφάνιση σοβαρής καρδιοπάθειας.

Άλλα είναι κοντά σε γονίδια που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη γραμμωτών μυών, που μπορούμε να ελέγξουμε οικειοθελώς.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ ορισμένων γονιδίων και της δομής του καρδιακού μυός.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην καρδιακή ανεπάρκεια έναντι άλλων. Τα αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στον εντοπισμό όσων έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Πηγές:
Nature Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024