Ο χορός αποτελεί έναν από τους πιο ευχάριστους τρόπους να διατηρηθεί ο εγκέφαλος λειτουργικός σε μεγάλες ηλικίες.

Σειρά μελετών έχουν αποτυπώσει τον ευεργετικό του ρόλο, αλλά δεν είχε διερευνηθεί η σχέση του με συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ομάδα επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σχετική μελέτη  η οποία αποτύπωσε μία σειρά από αυτές τις λειτουργίες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα προγράμματα χορού συνδυάζουν τη γνωστική και σωματική δραστηριότητα με έναν ευχάριστο τρόπο.

Ερευνήθηκε, λοιπόν, το κατά πόσο οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική, σωματική και λειτουργική κατάσταση των ηλικιωμένων, με στόχο την προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης.

Το πρόγραμμα διήρκεσε έξι μήνες και συμμετείχαν συνολικά 44 άτομα. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για τη φυσική τους κατάσταση, ενώ υποβλήθηκαν και σε ηλεκτροεγκεφαλική εξέταση σε κατάσταση ηρεμίας (με κλειστά τα μάτια).

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από μία έως 14 μέρες πριν και μετά την προπόνηση και αξιοποιήθηκε η επιστημονική γνώση σχετικά με τον εγκέφαλο. Τα υψηλής ποιότητας δεδομένα χωρίστηκαν σε πολλαπλές, συνεχείς φάσεις 30 δευτερολέπτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εκμάθηση χορού βελτίωσε τη βέλτιστη απόδοση των σημείων του εγκεφάλου που ενδιέφεραν τους επιστήμονες, βελτιώνοντας τη ροή των πληροφοριών και τη λειτουργική τους αναδιοργάνωση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, τα αποτελέσματα δείχνουν πως η εκμάθηση και η ενασχόληση με τον χορό είναι μία πιθανή μη φαρμακολογική παρέμβαση για την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής ευημερίας των ηλικιωμένων.

Εκπαίδευση

Τα αποτελέσματά μας συγκρίθηκαν επίσης με ένα συνδυασμό ηλεκτρονικής γνωστικής και σωματικής εκπαίδευσης, που έχει ήδη αποδειχθεί ότι προκαλεί νευροπλαστικότητα (LLM Care).

Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει πως μειώνεται κατά 7% ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας σε ηλικιωμένους που συμμετέχουν σε χορό, παίζουν μουσικό όργανο, διαβάζουν και παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια μία φορά την εβδομάδα.

Άλλες έρευνες έχουν διερευνήσει τα πιθανά οφέλη από τις παρεμβάσεις του χορού σε ηλικιωμένους.

Ο χορός είναι μια λιγότερο απειλητική άσκηση για πολλούς ηλικιωμένους, καθώς είχαν πολλές θετικές και ευχάριστες εμπειρίες στα νιάτα τους. Είναι, επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και την ευεξία.

Διασκέδαση

Παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με την καθημερινή ζωή, καθώς ενθαρρύνει τη διασκέδαση και την απόλαυση, την κοινωνική αλληλεπίδραση, το ομαδικό πνεύμα, την υγεία, τη σωματική δραστηριότητα και την κινητικότητα.

Ο χορός θεωρείται μια μορφή σωματικής άσκησης που μπορεί να υιοθετηθεί ως μέρος πολλών παρεμβάσεων για τους ηλικιωμένους.

Βελτιώνει την ενέργεια, αυξάνει τη διάθεση και μειώνει το στρες, με τρόπους παρόμοιους με την αερόβια άσκηση.

Σε μελέτες έχει αναφερθεί πως οι παραδοσιακοί χοροί ως σωματική δραστηριότητα εμποδίζουν τη γνωστική υποβάθμιση και βελτιώνουν τον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος.

Επιδράσεις

Η εκμάθηση χορού έχει συνδεθεί με θετικές συμπεριφορικές επιδράσεις σε διάφορους πληθυσμούς.

Μόνο σε λίγες μελέτες έχουν αξιολογηθεί οι λειτουργικές συσχετίσεις του εγκεφάλου, καθώς δεν έχουν διερευνηθεί οι δομικές συσχετίσεις των εγκεφαλικών αλλαγών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τα δίκτυα που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και τις συσχετιστικές συμπεριφορές του χορού, προκειμένου να κατανοηθούν οι μηχανισμοί νευροπλαστικότητας.

Να δοθούν, δηλαδή, πληροφορίες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εγκεφάλου και των τεχνών.

Πηγές:
Frontiers in Aging Neuroscience.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών