Γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, αναφέρει έρευνα από τη Δανία.

Η φλεγμονή που προκαλεί η νόσος θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, είπαν οι ερευνητές, αν και η έρευνα δεν ανέδειξε αιτιατή σχέση.

Η Dr. Maria D'Souza του Herlev and Gentofte Hospital στο Hellerup, της Δανίας, δήλωσε ότι μοντέρνες συνταγές αγωγής εξασφαλίζουν ότι περίπου 80% των ασθενών με καρκίνο μαστού γίνονται μακροχρόνια επιζήσασες.

Ωστόσο, αυτές μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές από τον καρκίνο και την αγωγή του, δήλωσε. Επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιαγγειακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερες από 74.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού μεταξύ 1998 και 2015. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις γυναίκες με περισσότερες από 222.000 γυναίκες από το γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με καρκίνο στο μαστό είχαν αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή και ο κίνδυνος εξαρτιόταν από την ηλικία και το χρόνο από τη διάγνωση.

Ο κίνδυνος για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών υπερδιπλασιαζόταν τους πρώτους 6 μήνες μετά τη διάγνωση και αυξανόταν σε 80% 6 μήνες έως 3 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ασθενείς άνω των 60 είχαν παρόμοιο κίνδυνο με αυτόν του γενικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών αλλά είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο 6 μήνες έως 3 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι η έρευνα ήταν η πρώτη που έδειξε ότι γυναίκες με πρόσφατο καρκίνο στο μαστό είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HeartRhythm.

Πηγές:
HeartRhythm.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!