Επεκτεινόμενο χάπι που μένει στο στομάχι για 1 μήνα θα μπορούσε να συμβάλλει στη διάγνωση και στην παρακολούθηση πολλών νόσων του πεπτικού, αναφέρει νέα έρευνα που έγινε σε χοίρους.

Το χάπι με σύσταση που μοιάζει με γέλη φτάνει στο στομάχι και γρήγορα αυξάνει το μέγεθός του σε αυτό μιας μπάλας πιγκ πογκ, ενώ είναι ανθεκτικό στα οξέα του στομάχου, σύμφωνα με την ομάδα του Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Αν το χάπι πρέπει να αφαιρεθεί, ο ασθενής θα μπορεί να πιει διάλυμα ασβεστίου που προκαλεί γρήγορα τη συρρίκνωσή του και θα αποβάλλεται με ασφάλεια από το σώμα.

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν μικρούς αισθητήρες θερμοκρασίας σε αρκετά χάπια που δόθηκαν σε χοίρους.

Αφού ανέκτησαν τους αισθητήρες από τα κόπρανα των χοίρων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρακολουθούσαν με ακρίβεια την καθημερινή δραστηριότητα των ζώων μέχρι 30 ημέρες. Ωστόσο, έρευνες σε ζώα δεν ισχύουν πάντα στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές οραματίζονται ένα έξυπνο χάπι που όταν θα λαμβάνεται θα μένει στο στομάχι και θα παρακολουθεί την υγεία του ασθενούς για μεγάλο διάστημα-όπως μήνα.

Ο Xuanhe Zhao, δήλωσε ότι τελικά μπορεί να καταστεί δυνατή η χρήση του χαπιού με διάφορους αισθητήρες για τον έλεγχο των επιπέδων pH ή για σημάδια ορισμένων βακτηρίων ή ιών ή με μικροσκοπικές κάμερες για την παρακολούθηση όγκων ή ελκών για αρκετές εβδομάδες.

Θα μπορούσε ακόμα να αποτελέσει πιο ασφαλή και πιο άνετη εναλλακτική λύση στο γαστρικό μπαλόνι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο