Άνθρωποι που ατμίζουν θα μπορούσαν να έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή καρδιοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Paul Ndunda, του  University of Kansas School of Medicine, δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην υγεία το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ακόμα και αν το θεωρούμε μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος.

Ο αυξημένο κίνδυνος για την υγεία που συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν ισχυρός, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

Ο Dr. Larry Goldstein δήλωσε ότι πρόκειται για τα πρώτα πράγματι στοιχεία που συνδέουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με καρδιαγγειακά συμβάντα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 400.000 συμμετεχόντων.

Περιέλαβαν 66.800 ανθρώπους που δήλωσαν ότι είχαν ατμίσει τακτικά σε σύγκριση με 344.000 που ποτέ δεν δοκίμασαν τις συσκευές.

Ο Ndunda σημείωσε οτι η νικοτίνη πιθανόν δεν προκαλεί άμεσα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιοπάθεια αφού προηγούμενες έρευνες δεν συνέδεσαν την εθιστική πούσια με δημιουργία πλάκας στα αγγεία.

Ωστόσο υπάρχουν άλλες ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που θα μπορούσαν να αυξάνουν τη φλεγμονή των τοιχωμάτων των αγγείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία θρόμβων και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν μπορούν να εξαχθούν αιτιατά συμπεράσματα από την παρούσα έρευνα.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στις 6 Φεβρουάριου στο συνέδριο American Stroke Association. Τέτοιες έρευνες είναι προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα