Το να κάθεται και να παρακολουθεί μια γυναίκα τηλεόραση για μεγάλο διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο σε νεότερη ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα.

Γυναίκες κάτω των 50 ετών που κάθονταν και έβλεπαν τηλεόραση περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JNCI Cancer Spectrum. Γυναίκες που κάθονταν περισσότερο  από μια ώρα την ημέρα, επίσης είχαν αυξημένο κίνδυνο 12%.

Αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν άσχετα από το πόσο ασκούνταν οι γυναίκες ή από τον ΔΜΣ. Ίσχυαν επίσης για γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου

Η Yin Cao, του Washington University School of Medicine, δήλωσε ότι αυτή η έρευνα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον εντοπισμό όσων έχουν υψηλό κίνδυνο και που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από έγκαιρες εξετάσεις.

Οι ερευνητές δήλωσαν οτι η σχέση μεταξύ του να κάθεται κάποιος ενώ παρακολουθεί τηλεόραση και του καρκίνου συνδέεται πιο στενά με τον καρκίνο του ορθού έναντι του παχέος εντέρου.

Η νέα έρευνα είναι μια από τις πρώτες που συνδέουν συγκεκριμένες τάσεις καθιστικής ζωής με κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο σε νεαρή ηλικία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ και τη σωματική δραστηριότητα υποδεικνύει ότι η καθιστική ζωή μπορεί ενδεχομένως να είναι ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο σε νεότερη ηλικία.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας