Eρευνητές του Mount Sinai και του University of Southern California στο Λος ‘Αντζελες, αναπτύσσουν εργαλείο που μπορεί να εντοπίσει τον χαμηλού και υψηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το εργαλείο συνδυάζει μηχανική μάθηση και radiomics, που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να εξάγει στοιχεία από ιατρικές εικόνες.

Οι συνήθεις μέθοδοι για την αξιολόγηση του κινδύνου περιλαμβάνουν εκλεπτυσμένο είδος μαγνητικής τομογραφίας που εντοπίζει βλάβες προστάτη και ένα σύστημα με σκορ που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των βλαβών.

Ωστόσο, το σύστημα των σκορ μπορεί να μεταφραστεί διαφορετικά από διαφορετικούς ακτινολόγους και δεν διαχωρίζει τα ενδιάμεσα και κακοήθη καρκινικά επίπεδα που μπορούν να οδηγήσουν σε ασαφή αποτελέσματα.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν στην ανάλυση της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, ότι ερευνητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για να κατηγοριοποιήσουν τον καρκίνο προστάτη με υψηλότερη ευαισθησία  και μεγαλύτερη προγνωστική αξία. 

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα