Νέα έρευνα από τη Δανία αναφέρει ότι, σε τουλάχιστον μερικές γυναίκες, ο βελονισμός θα μπορούσε να φέρει ανακούφιση στα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Η Kamma Sundgaard Lund, του University of Copenhagen, δήλωσε ότι ο βελονισμός για τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης είναι ρεαλιστική επιλογή για γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ορμονική θεραπεία για τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το αποτέλεσμα σε 70 γυναίκες με εμμηνόπαυση στη Δανία, που υποβλήθηκαν για 5 εβδομάδες είτε σε δυτικού τύπου βελονισμό είτε δεν αντιμετωπίστηκαν με αυτόν.

Κάθε εβδομαδιαία συνάντηση διαρκούσε 15 λεπτά.

Σε σύγκριση με γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν στην αγωγή, όσες έκαναν βελονισμό παρατήρησαν σημαντική μείωση στις εξάψεις, ανακάλυψε η έρευνα.

Επίσης δήλωσαν ότι είχαν λιγότερο σοβαρές και λιγότερο συχνές εφιδρώσεις, προβλήματα ύπνου και σωματικά συμπτώματα καθώς και δερματικά προβλήματα και προβλήματα με τα μαλλιά.

Ποσοστό 80% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε βελονισμό δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως η αγωγή βοήθησε να μειωθούν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μικρή διάρκεια της έρευνας σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το placebo effect στην ομάδα που υποβλήθηκε σε βελονισμό.

Πιστεύουν ότι η παρέμβαση με βελονισμό είναι πιο σχετική σε γυναίκες που έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open.

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση