Οι άντρες που πάσχουν από διαβήτη και έχουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας ενδεχομένως βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι άντρες αυτοί είχαν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με άλλους διαβητικούς άντρες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο.

Η κύρια αιτία και των δυο μπορεί να είναι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που προκαλείται από υψηλά επίπεδα σακχάρου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να επισκεφτούν ειδικό.

Το περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας αναφέρει ότι οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν αν η στυτική δυσλειοτυργία μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο, ανεξάρτητο προειδοποιητικό σημάδι για τους γιατρούς μελλοντικής εμφάνισης προβλημάτων.

Προηγούμενη έρευνα έχει υποδείξει ότι η εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων συνήθως προϋπάρχει της ανάπτυξης καρδιολογικών προβλημάτων σε άντρες με διαβήτη τύπου ΙΙ κατά τρία περίπου χρόνια και η έρευνα εξέτασε αυτή τη σχέση πιο λεπτομερώς.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.306 άντρες. Από αυτούς, το ένα τέταρτο είχε ήδη στυτική δυσλειτουργία, ενώ κανένας δεν είχε εμφανές σημάδι καρδιακού προβλήματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια 123 άντρες είτε εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, είτε πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο, είτε εμφάνισαν στηθάγχη ή χρειάστηκαν να υποβληθούν σε καθετηριασμό καρδιάς ή by pass.

Οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν σε αυτή την ομάδα σε σχέση με άντρες που είχαν ομαλή σεξουαλική ζωή.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Peter Chun-Yip Tong, δήλωσε ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να αφυπνίσει τους ασθενείς και τους γιατρούς για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Όπως δήλωσε, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου ενδεχομένως οδηγούν σε φλεγμονή της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση, στη σκλήρυνση των αρτηριών της καρδιάς και αυτών του πέους.

Δεύτερη έρευνα που έγινε από ιατρικά κέντρα της Ιταλίας εστίασε σε περίπου 300 άντρες που είχαν διαβήτη και βρίσκονταν στα αρχικά στάδια ανάπτυξης καρδιακής νόσου.

Από αυτούς, 118 είχαν στυτική δυσλειτουργία στην έναρξη της έρευνας και τα επόμενα τέσσερα χρόνια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της έρευνας του Χόνγκ Κόνγκ.

Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, με ή χωρίς στυτική διαταραχή, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά το ένα τρίτο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης και για το αν το Viagra, που ελάμβαναν μερικοί άντρες με στυτική δυσλειτουργία θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση. Αν και φάνηκε να υπάρχει μείωση του κινδύνου, ο αριθμός των αντρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν πολύ χαμηλός για να οδηγηθούν οι επιστήμονες σε αποδείξεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα