Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η υπνική άπνοια μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες για νόσο του Alzheimer.

Δεν είναι σαφές αν η άπνοια προκαλεί τη συσσώρευση σωμάτια Ταυ ή αν η αύξησή τους συμβάλλει στην πρόκληση άπνοιας.

Ο Dr. Diego Carvalho, του Mayo Clinic in Rochester, δήλωσε ότι καθώς η συσσώρευση Ταυ είναι σημάδι της άπνοιας, αύξηση σε αυτές ενισχύει την ανησυχία ότι η άπνοια θα μπορούσε να κάνει πιο ευάλωτους στη νόσο Alzheimer  ανθρώπους με άπνοια.

Η νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο American Academy of Neurology είναι σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες που υποδεικνύουν ότι η άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Ο Carvalho δήλωσε ότι είναι πιθανό η νόσος Alzheimer να μπορεί να προδιαθέτει ανθρώπους στην άπνοια ή ότι η σχέση μεταξύ άπνοιας και νόσου Alzheimer είναι διπλής κατεύθυνσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 288 ανθρώπους 65 ετών και άνω χωρίς νοητικά προβλήματα ή μνήμης. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ύπαρξη Ταυ στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και την αντίληψη του χρόνου. Αυτή η περιοχή είναι πιο πιθανό να συσσωρεύσει Ταυ. Επιπλέον οι ερευνητές ρώτησαν όσους κοιμόνταν δίπλα στους συμμετέχοντες αν τους είχαν δει να έχουν άπνοια. Εντοπίστηκαν 43 που είχαν τέτοια επεισόδια.

Οι συμμετέχοντες είχαν σχεδόν 5% περισσότερα Ταυ δεμάτια σε σχέση με ανθρώπους χωρίς επεισόδια άπνοιας.

Ωστόσο η έρευνα έχει αρκετούς περιορισμούς όπως το μικρό αριθμό των συμμετεχόντων.

Ο Carvalho δήλωσε ότι άνθρωποι με άπνοιες στον ύπνο θα πρέπει να αναζητούν ιατρική γνώμη για να επιβραβευόσουν τη διάγνωση της πάθησης και να την αντιμετωπίσουν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς συνδέεται η καθιστική ζωή με τα ινομυώματα [μελέτη]
Ανδρουλάκης από το "Βενιζέλειο": Έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες Υγείας
ΠΦΣ: Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών βελτίωσε την κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων