Αν κάποιος καπνίζει, είναι υπέρβαρος ή έχει υπέρταση ή διαβήτη, η υγεία του εγκεφάλου του μπορεί επίσης να επηρεάζεται αρνητικά.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal.

Ερευνητές του University of Edinburgh εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες περισσότερων των 9.700 ανθρώπων, 44 έως 79 ετών, ερευνώντας για σχέση μεταξύ παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια και αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου.

Εξέτασαν για την επίδραση του καπνίσματος, της υπέρτασης, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης και της παχυσαρκίας σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την πολύπλοκη σκέψη.

Οι ερευνητές επέλεξαν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου επειδή προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι θα μπορούσαν να μειώνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε άνοια.

Εκτός από την υψηλή χοληστερόλη, καθένας από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συνδεόταν με μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και λιγότερη φαιά ουσία και υγιή λευκή ουσία.

Όσο πιο πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια είχε κάποιος τόσο χειρότερη ήταν η υγεία του εγκεφάλου του.

Ποιοι παράγοντες είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου; Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης, δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι ο έλεγχός τους μπορεί να κρατήσει την καρδιά και τον εγκέφαλο πιο υγιείς.

 

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης