Μολονότι τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο έχουν μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέτος αναμένεται να χαθούν από τη νόσο αυτή πάνω από 1,4 εκατ. άτομα.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στα Χρονικά της Ογκολογίας, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο στους άνδρες μειώθηκαν κατά 6% από το 2014 σε 139 θανάτους ανά 100.000 άνδρες, ενώ τα ποσοστά των γυναικών μειώθηκαν από 86 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες σε 83, πετυχαίνοντας έτσι μείωση κατά 3,6%.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη βελτίωση των ποσοστών στον αποτελεσματικότερο έλεγχο, καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% από το 2014 φθάνοντας σε 1,4 εκατομμύρια φέτος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του μεγέθους του, σημειώνει η μελέτη. Από αυτούς περίπου 787.000 θα είναι άνδρες και 621. 900 γυναίκες.

Η μελέτη δείχνει ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πλέον ο πιο θανατηφόρος για τις γυναίκες. Αντίθετα, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει βρεθεί ότι είναι η πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου και για τα δύο φύλα, με περίπου 185.000 άνδρες και 97.000 γυναίκες να αναμένουν να πεθάνουν από αυτήν φέτος.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες οφείλεται στις διαφορετικές αλλαγές στα πρότυπα καπνίσματος. Το κάπνισμα θεωρείται ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες

Ο καρκίνος του πνεύμονα ακολουθείται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες ακολουθείται από τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Αριθμός προβλεπόμενων θανάτων στους άνδρες

Αριθμός προβλεπόμενων θανάτων στις γυναίκες

Πηγή: Εuronews-Xρονικά της Ογκολογίας

Ο καρκίνος του μαστού βρίσκεται σε πτώση

Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού μειώθηκε σχεδόν κατά 12% στην ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη, εκτιμώντας ότι φέτος 13,36 γυναίκες ανά 100.000 θα υποκύψουν από τη νόσο , από 16,44 γυναίκες ανά 100,000 γυναίκες την περίοδο 2005-2009.

"Ωστόσο, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, δεν υπήρξε πτώση στον απόλυτο αριθμό των θανάτων, οπότε η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τον καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη δεν πρόκειται να μειωθεί", εξηγεί η μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι από τις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ έχουν μέσες τιμές θανάτων από καρκίνο του μαστού μεταξύ των 13-14 θανάτων ανά 100.000 γυναίκες, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας κατά 6,1% εμφανίζεται στη Πολωνία .

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία σημείωσε την ταχύτερη πτώση, με το ποσοστό θνησιμότητας να μειώνεται κατά 17,7% την τελευταία δεκαετία. Οσον αφορά τη φετινή περίοδο η Ισπανία αναμένεται να παρουσιάσει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στο καρκίνο του μαστού φθάνοντας το 10,4 ανά 100,000 γυναίκες..

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού