«Η εμμηνόπαυση με τα συμπτώματά της όπως είναι η κολπική ξηρότητα, η  πιθανή απώλεια ελαστικότητας του κόλπου, οι εξάψεις, η αύξηση του σωματικού βάρους, είναι ενδεχόμενο να περιορίσει το σεξ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναστείλει τη διάθεση για σεξ, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να είναι αυξημένη».

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, με αφορμή πρόσφατη ομιλία του με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, όπου και ανέφερε χαριτολογώντας περιστατικό με υπέργηρο κυρία η οποία και «διαμαρτυρήθηκε», γιατί ενώ η ίδια επιθυμούσε να συνευρεθεί με το σύζυγό της, εκείνος εντέχνως το… απέφευγε.  

«Κάθε γυναίκα σε εμμηνόπαυση», επισημαίνει ο κ. Σκαρτάδος, «το μόνο που έχει να αντιμετωπίσει είναι η μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική περίοδο της ζωής της, με τις λύσεις να είναι πλέον δεδομένες και να επιτρέπουν στη γυναίκα να μην εμποδίζεται στην έκφραση της ερωτικής της επιθυμίας από  τα παραπάνω ‘’τεχνικά προβλήματα’’ που δημιουργούνται και ανάμεσα στα οποία σημαντικός μπορεί να είναι και ο πόνος στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής».

Οι ορμονικές διαταραχές που δημιουργούνται στην εμμηνόπαυση δημιουργούν κυρίως ψυχολογικές αλλαγές στην ερωτική ζωή των γυναικών, είναι όμως αναγκαίο στη φάση αυτή η γυναίκα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, εκφράζοντας με άνεση τις ανάγκες και τις επιθυμίες της και αντιμετωπίζοντας με δημιουργικό τρόπο την ενδεχόμενη ανισορροπία στην ερωτική επιθυμία ανάμεσα στην ίδια και τον σύντροφό της.

«Πιο εξειδικευμένες ‘’ενοχλήσεις’’» από την εμμηνοπαυσιακή φάση της γυναίκας, όπως η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου, αντιμετωπίζονται πλέον από τους ειδικούς, αποκαθιστώντας πλήρως μια ακόμα από τις αιτίες που ενδεχόμενα στερεί τη γυναίκα από τη χαρά του έρωτα», προσθέτει ο κ. Σκαρτάδος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;