Πειραματικό εμβόλιο για γλοιοβλάστωμα είχε υποσχόμενα αποτελέσματα σε κλινική δοκιμή αρχικού σταδίου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο American Association for Cancer Research.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Jefferson Health και Imvax, χρησιμοποιείται σε ασθενείς που ήδη έχουν διαγνωστεί με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Στην έρευνα, 33 ασθενείς που είχαν μόλις διαγνωστεί έλαβαν το εμβόλιο IGV-001.

Σε σύγκριση με ομάδα 35 ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με τη συνήθη αγωγή για γλοιοβλάστωμα, όσοι έλαβαν το εμβόλιο είχαν λιγότερη εξέλιξη του καρκίνου και επέζησαν μιάμιση φορά περισσότερο.

Το εμβόλιο δεν προκάλεσε παρενέργειες.

Παρασκευάζεται από καρκινικά κύτταρα που λαμβάνονται από τον όγκο του ασθενούς κατά τη διάρκεια εγχείρησης για την αφαίρεσή του ή μέρους αυτού.

Στη συνέχεια, τα καρκινικά κύτταρα αντιμετωπίζονται με συνθετικό νουκλεικό οξύ (AS-ODN), που επιτίθεται σε συγκεκριμένο υποδοχέα που είναι γνωστό πως ωθεί την εξάπλωση όγκων.

Όταν χρησιμοποιείται ως εμβόλιο στον ασθενή, η έρευνα δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται έναντι καρκινικών κυττάρων στον εγκέφαλο, δήλωσε ο D. Craig Hooper.

Ωστόσο χρειάζεται χρόνος πριν φθάσει στην αγορά το εμβόλιο καθώς χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές.

Η πρόσφατη δοκιμή ήταν φάσης 1b.

Ο David Andrews, δήλωσε ότι η αντίδραση που εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς είναι πολύ ενθαρρυντική και προσβλέπει σε έναρξη κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙ αργότερα φέτος για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων φάσης 1b.                                 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;