Παυσίπονο ευρείας χρήσης μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Περίπου το 5% ανθρώπων που έλαβαν παρακεταμόλη στην έρευνα, υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με 4% που δεν έλαβαν το φάρμακο αλλά είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη που λάμβαναν το φάρμακο είχε ακόμα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η έρευνα  έγινε για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ παρακεταμόλης και καρδιακών συμβάντων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή σε ηλικιωμένους που ζούσαν σε ιδρύματα στη Γαλλία.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης του φαρμάκου, του θανάτου και σημαντικών καρδιακών γεγονότων σε μεγάλη ομάδα ηλικιωμένων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν βρήκαν σχέση μεταξύ παρακεταμόλης και αύξηση στις καρδιακές προσβολές.

Στους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την παρακεταμόλη περιλαμβάνονται η νεφρική βλάβη, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ενώ το φάρμακο έχει συνδεθεί και με οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι ασφαλής επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο στους περισσότερους ηλικιωμένους αλλά όσοι έχουν διαβήτη θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τη λήψη της. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο