Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να επιλέγουν αυγά για πρωινό, υποδεικνύει πρόσφατη έρευνα

Σύμφωνα με τα ευρήματα, πρωινό με υψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η έρευνα, με επικεφαλής  τον Jonathan Little, δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Journal of Clinical Nutrition.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά είναι απλός τρόπος πρόληψης της μεγάλης αύξησης του σακχάρου από το πρωινό, βελτιώνοντας το γλυκαιμικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μπορεί επίσης ενδεχομένως να μειώσει άλλες επιπλοκές της νόσου.

Οι συμμετέχοντες, με καλά ρυθμισμένο διαβήτη, ολοκλήρωσαν 2 πειραματικές ημέρες διατροφής. Τη μια ημέρα κατανάλωσαν ομελέτα για πρωινό και την άλλη βρώμη και φρούτο. Τις δυο ημέρες δόθηκαν ίδια γεύματα και δείπνα.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης σκορ πείνας, κορεσμού και ανάγκης για κάτι γλυκό η εύγευστο.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, εμπόδισε εντελώς την αύξηση του σακχάρου μετά το πρωινό και αυτό είχε επίδραση στη μείωση της γενικής έκθεσης στη γλυκόζη και βελτίωσε τη σταθερότητα των μετρήσεων γλυκόζης τις επόμενες 24 ώρες.

Σημειώνει ότι δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στις 2 ομάδες αργότερα εντός της ημέρας, υποδεικνύοντας ότι η επίδραση της μείωσης των γενικών αυξήσεων της γλυκόζης μετά το γεύμα μπορεί να αποδοθεί στις αποκρίσεις στο πρωινό, χωρίς αποδείξεις ότι πρωινό χαμηλό σε υδατάνθρακες χειροτέρευε την απόκριση γλυκόζης στο γεύμα ή το δείπνο.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης, ότι οι συμμετέχοντες πρόσεξαν ότι η πείνα πριν από το γεύμα και η ανάγκη για γλυκά αργότερα έτειναν να είναι χαμηλότερες, αν το πρωινό τους περιείχε χαμηλούς υδατάνθρακες.

 

 

Πηγές:
Journal of the American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ