Η όποια ανασφάλεια αισθάνεται η γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, «ανακουφίζεται» αποτελεσματικά από τη συνεργασία της με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο της, εφόσον έχει αναπτύξει μαζί του σχέση εμπιστοσύνης και εφόσον πρόκειται για ιατρό που της αφιερώνει χρόνο για απάντηση οιασδήποτε απλής ή σύνθετης ερώτησης που ενδεχόμενα για εκείνη να αποτελεί αγχογόνο κατάσταση που χρήζει άμεσης λύσης.

«Πράγματι έτσι είναι», τονίζει ο Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, «και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναπτύσσεται ανάμεσα σε όλες τις εγκύους και τον ιατρό που επισκέπτονται, ίσως για πρώτη φορά. Πολλές φορές, η σχέση αυτή «κουμπώνει» στον δεύτερο ή τρίτο γυναικολόγο που επισκέπτεται η έγκυος και η όλη προσπάθεια για να «κερδηθεί» αυτή η εμπιστοσύνη είναι σε σημαντικό βαθμό  έργο του συγκεκριμένου ιατρού. 

Φυσικά η επικοινωνία ιατρού-εγκύου οφείλει να «υπακούει» και σε ορισμένες παραμέτρους, τόσο από την πλευρά της γυναίκας που βιώνει μια εγκυμοσύνη, όσο και του γυναικολόγου ο οποίος θα πρέπει να κατανοεί τις μεγάλες ή μικρές αγωνίες της εγκύου. Η πιστή τήρηση των συμβουλών σε ότι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, τις απαραίτητες εξετάσεις, την τήρηση των τακτικών επισκέψεων, όσο και παράλληλα το να μπορεί η έγκυος να βρίσκει όποτε το θελήσει το ιατρό της στο τηλέφωνο και όχι ανταλλάσσοντας μαζί του μηνύματα στο κινητό, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για μια «συνεργασία» που θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο τοκετό.

«Η έγκυος δεν πρέπει να αναζητά ερμηνεία συμπτωμάτων στο διαδίκτυο», επισημαίνει ο κ. Σκαρτάδος, τονίζοντας με έμφαση πως «είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει η απάντηση του γυναικολόγου της για κάθε γεγονός που της δημιουργεί απορία ή άγχος, γιατί κάτι που ενδεχόμενα θεωρεί ασήμαντο η έγκυος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σοβαρό και αντίθετα κάτι που θεωρεί σοβαρό ενδεχόμενα για το ιατρό να είναι απλό στη λύση του».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]