Ο 60χρονος Avi πάσχει από περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ) που είναι μια διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία προκαλεί στένωση και απόφραξη των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά. Με την εξέλιξη της νόσου, προκλήθηκε απόφραξη στις αρτηρίες των ποδιών του. Στο παρελθόν υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις για αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στο πόδι του, αλλά ήταν όλες ανεπιτυχείς. Η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων στο πόδι του χειροτέρευσε τόσο, που ο ακρωτηριασμός ήταν σχεδόν σίγουρος - ο ακρωτηριασμός είναι συχνή πρακτική σε άτομα που πάσχουν από ΠΑΝ.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής εξακολουθούσε να έχει μια αρτηρία και φλέβες στο πόδι του που θα μπορούσαν να επαναφέρουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό που έλειπε ήταν μια φλέβα που θα ήταν αρκετά μεγάλη για να συνδέσει την αρτηρία με τις μικρότερες φλέβες στο πόδι του. Ωστόσο, λόγω των προηγούμενων επεμβάσεων, καμιά φλέβα δεν ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να μπορέσει να προσαρτηθεί και να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος στο πόδι του. «Ρώτησα αν κάποιος από την οικογένεια του ήταν πρόθυμος να δωρίσει μια φλέβα για να σώσει το πόδι του Avi», είπε ο Δρ. Ron Carmeli διευθυντής του Τμήματος Αγγειοχειρουργικής στο Hadassah. «Παρόλο που και τα τέσσερα παιδιά του προσφέρθηκαν για τη μεταμόσχευση, με ιατρικά κριτήρια επιλέξαμε τον  27χρονο γιο του». «H παγκόσμια βιβλιογραφία αναφέρει περιστατικά όπου φλέβες δόθηκαν για μεταμόσχευση από δότες, λίγο πριν καταλήξουν», ανέφερε ο Δρ. Carmeli. «Η επιτυχία υπήρξε περιορισμένη στο παρελθόν, οπότε τα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν να διενεργούν μεταμοσχεύσεις φλέβας. Είναι όμως η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μεταμόσχευση φλέβας από ζώντα δωρητή – και από άλλο μέλος της οικογένειας στην περίπτωσή μας».

«Δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο ασθενής και ο γιος του Snir είναι μία χαρά. Με χαρά σας αναφέρω ότι η φλέβα είναι λειτουργική και ότι το πόδι του έχει σωθεί από τον ακρωτηριασμό,» είπε ο Δρ. Carmeli. «Η θεραπεία που ακολουθούμε για τον ασθενή είναι η ίδια με οποιοδήποτε άλλο ασθενή που έχει λάβει μόσχευμα (ήπατος ή νεφρού) και συμπεριλαμβάνει θεραπεία με φάρμακα προκειμένου για την αποφυγή απόρριψης του νέου οργάνου από τον οργανισμό, καθώς και έλεγχο για τη σωστή λειτουργία της φλέβας.  Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ιατρικές ομάδες των τμημάτων Αγγειοχειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Hadassah. Είμαι σίγουρος ότι η ανακάλυψη αυτή, θα σώσει πολλές ζωές στο μέλλον».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
Eρχονται και άλλα προγράμματα πρόληψης