Ενώ πολλοί άνθρωποί δηλώνουν ότι εκτιμούν τις θετικές εμπειρίες περισσότερο από τις αρνητικές, υπάρχει ένα κρυφό όφελος στις δεύτερες.

Ενώ ορισμένοι που βρίσκονται σε αρνητική κατάσταση μπορεί να μην την ευχαριστηθούν, πρόσφατη έρευνα του University of Minnesota and Stanford University δείχνει ότι μια αρνητική εμπειρία μπορεί να δώσει νόημα στον άνθρωπο.

Η Kathleen Vohs, του University of Minnesota, ανακάλυψε ότι η ευτυχία και το νόημα περιγράφονται συχνά ως μορφές θετικότητας.

Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η θεώρηση του νοήματος ως θετικού, σκιάζει τον τρόπο με τον οποίοι οι αρνητικές εμπειρίες μπορούν να δώσουν νόημα στη ζωή των ανθρώπων.

Η Vohs, δήλωσε ότι οι άνθρωποι επιθυμούν θετικές εμπειρίες και αποφεύγουν τις αρνητικές. Ωστόσο, το να προσπαθεί να ζει κάποιος σε κόσμο χωρίς προκλήσεις, προβλήματα ή δυσκολίες δεν είναι ρεαλιστικό και θα μπορούσε να κάνει τη ζωή να έχει λιγότερο νόημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν συνεντεύξεις με γονείς των οποίων τα μικρά παιδιά είχαν πεθάνει πρόσφατα.

Ανακάλυψαν ότι λίγοι από αυτούς χρησιμοποίησαν γλώσσα που να εκφράζει ευτυχία, αλλά σχεδόν όλοι χρησιμοποίησαν γλώσσα που επεδίωκε την κατανόηση του γεγονότος.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης συνεντεύξεις λιγότερο τραυματικών γεγονότων για να διαπιστώσουν πώς μπορούν να προκαλέσουν αναζήτηση νοήματος.

Όταν συμβεί μια αρνητική εμπειρία, μπορεί να οδηγήσει κάποιον να σκεφτεί σχετικά με το γιατί θα μπορούσε να έχει συμβεί, πυροδοτώντας τη διαδικασία που δίνει νόημα στη ζωή.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η έρευνά της δείχνει ότι ενώ οι άνθρωποι δεν αγαπούν απαραίτητα τα αρνητικά γεγονότα, αυτά είναι που πυροδοτούν τις ψυχικές διαδικασίες που δίνουν νόημα στη ζωή.

Αυτό σημαίνει ότι αρνητικά γεγονότα φαίνεται να δίνουν ευκαιρία απόκτησης νοήματος από αυτά και η αναγνώριση αυτού δίνει νέα προοπτική στην αξία της αρνητικότητας στην καθημερινότητα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή