Του Δημήτρη Καραγιώργου

Θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς των Ταμείων τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καθηγητή κ. Στ. Μπεσμπέα, το μέλος του European Network For Smoking Prevention αναπληρωτή καθηγητή κ.

Π. Μπεχράκη, τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Π. Τούτουζα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κ. Γουργουλιάνη.

Στην κορυφή οι Ελληνίδες

Οι επιστήμονες είπαν ότι οι Ελληνίδες αναδείχτηκαν στην κορυφή της μαύρης λίστας του καπνίσματος για το 2007. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι Ελληνίδες με ποσοστό 31,3% έφτασαν στην πρώτη θέση στο κάπνισμα παγκοσμίως, ενώ οι άνδρες στη χώρα μας κατάφεραν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, να κατέβουν στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αν και το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών παραμένει πολύ υψηλό και φτάνει στο 46%.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία γίνονται απογοητευτικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορούν γυναίκες και άνδρες ηλικίας άνω των 15 ετών που καπνίζουν σε καθημερινή βάση.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος: η Ελλάδα είναι στην 28η θέση ανάμεσα στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 30 προ της διεύρυνσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου βρίσκει τη χώρα μας σε αυτή τη δεινή κατάσταση όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, παρά το γεγονός ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη θεωρείται πλέον ασθένεια για την οποία πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και ότι η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα υγείας του ελληνικού πληθυσμού με τεράστιες επιπτώσεις.

Υπολογίζεται ότι το κάπνισμα ευθύνεται για 6.000 θανάτους ασθενών ετησίως από τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ τουλάχιστον 700.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Παρελθόν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε και τα εξής: ‘Από την 01.01.2010 το κάπνισμα θα είναι οριστικά παρελθόν σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους στη χώρα μας.

Όπως, οριστικά παρελθόν θα αποτελέσει και η πώληση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους.

Μία ουσιαστική τομή στον αγώνα που καταβάλλουμε για την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας. Μία τομή που έχει ρεαλιστικό ορίζοντα εφαρμογής καθώς στη διετία που απομένει για την υλοποίησή της θα μπορέσουμε με στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την ενεργητική συναίνεση όλων των συναρμόδιων φορέων για την εφαρμογή του μέτρου.

Πέρα όμως από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την εφαρμογή των απαγορεύσεων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος ξεδιπλώνει μία σειρά από καινοτόμες δράσεις που αφορούν στον αντικαπνιστικό αγώνα.

Γιατί ο πιο βασικός μας στόχος είναι να καταστήσουμε τον αντικαπνιστικό κοινωνικό πολιτισμό καθημερινή συνήθεια και τρόπο ζωής για όλους. Αυτή είναι εξάλλου, και η πιο ισχυρή εγγύηση για την εφαρμογή οποιονδήποτε νομοθετικών ρυθμίσεων.

Προβλέπεται έτσι η ετήσια υλοποίηση εθνικής αντικαπνιστικής ενημερωτικής εκστρατείας, η έμπρακτη ενίσχυση των αντικαπνιστικών ιατρείων του ΕΣΥ, η ανάπτυξη προγραμμάτων τηλεσυμβουλευτικής για τη διακοπή του καπνίσματος, η κάλυψη της δαπάνης των φαρμακευτικών σκευασμάτων για την απεξάρτηση από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία της χώρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Φιλοδοξούμε να κτίσουμε αντικαπνιστική συνείδηση από τα πρώτα σχολικά βήματα και να καταστήσουμε το κάπνισμα παρελθόν από τον κοινωνικό πολιτισμό της πατρίδας μας.

Γιατί θέλουμε να αναπνέουμε ελεύθερα. Είναι δικαίωμά μας’.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος

Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ‘Νεολαία χωρίς Κάπνισμα’ και όπως εξήγησε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κ. Γουργουλιάνης ΄η προστασία των νέων ανθρώπων από το να γίνουν συστηματικοί καπνιστές είναι η απαγόρευση κάθε άμεσης και έμμεσης διαφήμισης προϊόντων καπνού και κάθε δραστηριότητας που υποστηρίζεται από την καπνοβιομηχανία, αλλά και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους’.

Σκοπός της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέφερε ο κ. Κ. Γουργουλιάνης, είναι να λειτουργούν πνευμονολογικά τμήματα με Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, σε όλα τα νοσοκομεία, όπου εφαρμόζονται προγράμματα απεξάρτησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην αναγκαιότητα της ευθυγράμμισης της χώρας μας με τις παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές κατευθύνσεις, για τη λήψη μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ENSP Καθηγητή κ. Π. Μπεχράκη, ‘η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, αποτελεί σημαντική εθνική υποχρέωση της χώρας μας, η οποία μόνο και μέσα από τους διεθνείς αυτούς οργανισμούς οφείλει να χαράξει και να ακολουθήσει μία σοβαρή και υπεύθυνη στρατηγική επίλυσης ενός προβλήματος, που πέρα από κάθε είδους διασκεδαστική προσέγγιση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας’.

Σημειώνεται ότι το ENSP είναι το επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση στρατηγικών και τη λήψη μέτρων κατά του καπνίσματος με βάση τη σύμβαση Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) του ΠΟΥ η οποία περιέχει τις οδηγίες για τον έλεγχο του καπνίσματος και έχει επικυρωθεί από την Βουλή των Ελλήνων από το 2006.

Σχολιάζοντας ο κ. Π. Μπεχράκης, τα προτεινόμενα από τον Υπουργό Υγείας μέτρα τόνισε ότι ‘είναι απολύτως προς την σωστή κατεύθυνση και σφραγίζουν ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή πορεία και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας’, ενώ κάλεσε τον κάθε Έλληνα και ιδίως την κάθε Ελληνίδα να αναλάβουν τις ατομικές ευθύνες τους, απέναντι σε μία κατάσταση η οποία απλά δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί και όλοι μαζί καπνιστές και μη καπνιστές να συνεργαστούμε για την εφαρμογή των μέτρων αυτών και για την επαναδιαχείριση της καπνιστικής μας συνήθειας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας Καθηγητής κ. Ν. Χούλης εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει στη χώρα μας ως επακόλουθο της διακήρυξης από τον υπουργό Υγείας για την εφαρμογή αντικαπνιστικών μέτρων.

‘Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα προσπάθειες των επιστημονικών εταιρειών είχαν μόνο πενιχρά αποτελέσματα’, τόνισε ο κ. Ν. Χούλης, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κέντρα Διακοπής του Καπνίσματος

Πρόταση προς τους καπνιστές να απευθυνθούν στα Κέντρα Διακοπής του Καπνίσματος προκειμένου να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη, απηύθυνε ο Καθηγητής Χειρουργικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας κ. Στ. Μπεσμπέας, προσθέτοντας ότι καμία άλλη ουσία δεν προκαλεί τόση ζημιά σε όλα τα όργανα του σώματος όσο η ψυχοτρόπος αυτή ουσία.

Ο κ. Μπεσμπέας σημείωσε ως παραδείγματα τη δυσμενή επίδραση του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη, τη γήρανση, την ορμονική λειτουργία, τη σεξουαλική δραστηριότητα, κ.λπ.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρίνοντας σκόπιμο ότι οι νέοι θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα του καπνίσματος, έχει στραφεί στη μαθητιώσα νεολαία με το πρόγραμμα στο οποίο μετέχουν εκτός της Ελλάδας άλλες είκοσι (20) Ευρωπαϊκές χώρες και πολλές δεκάδες χιλιάδες μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου με μεγάλη επιτυχία και ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα για το μέλλον.

Κάπνισμα και αιφνίδιος θάνατος

Στη σχέση του αιφνίδιου θανάτου και των καρδιαγγειακών επεισοδίων με το κάπνισμα, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Π. Τούτουζας. ‘Το χρόνο που καπνίζει κάποιος ένα τσιγάρο, εξήγησε, συχνά συμβαίνει ελαφρά αύξηση των σφυγμών και της αρτηριακής πίεσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και εκτακτοσυστολικές αρρυθμίες. Η επίδραση αυτή ενός τσιγάρου μπορεί να πάρει διαστάσεις, ειδικά σε καπνιστές με αθηρωματικές αλλοιώσεις, εάν τη στιγμή του καπνίσματος αιφνιδίως εμφανισθούν και άλλοι παράγοντες κινδύνου π.χ.

οξύ άγχος από θυμό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνηθέστερα συμβάλλει και έντονος σπασμός της αρτηρίας που προκαλείται από την εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακος (CO). Έχουν συμβεί θάνατοι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα εν ώρα καπνίσματος σε ένα γκολ που αναστάτωσε κυριολεκτικά τον ψυχισμό του καπνιστή, σε βαθμό ώστε να γίνει έντονος σπασμός και θρόμβωση στεφανιαίας αρτηρίας που προκάλεσαν κοιλιακή μαρμαρυγή’.

Ο κ. Π. Τούτουζας πρόσθεσε ακόμα ότι κάτω των 45 ετών οι θάνατοι από έμφραγμα μυοκαρδίου οφείλονται σε ποσοστό 80% στο κάπνισμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer Hellas.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη
Νέα μορφή mpox με ευκολότερη μετάδοση εντοπίστηκε στο Κογκό