Μια νέα έκθεση που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γαστρεντερολογίας  (UEG), διαπίστωσε ότι οι ανεπαρκείς διατροφικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πρόσληψης επεξεργασμένων τροφών και trans λιπαρών, βάζουν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Η έκθεση «Διατροφή και χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος», υποστηρίχθηκε από έντεκα ιατρικές ενώσεις, οργανώσεις ασθενών και ΜΚΟ και προβάλλει τη γνώμη ορισμένων κορυφαίων εμπειρογνωμόνων στους τομείς της διατροφής, του πεπτικού καρκίνου, των ασθενειών του ήπατος, των λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών και της παιδιατρικής.

Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα, τα οποία συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, προστιθέμενη ζάχαρη και αλάτι, οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο και άλλων παθήσεων  του πεπτικού συστήματος.

Η μελέτη δείχνει ότι η αύξηση κατανάλωσης κατά 10% του ποσοστού των επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή, συνδέεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου για καρκίνο κατά 12%.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, η υψηλή κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνει επίσης την επικράτηση της παχυσαρκίας. Η έκθεση αναφέρει ότι πάνω από το ήμισυ (52%) του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 18 ετών και άνω είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ το ένα στα τρία παιδιά σχολικής ηλικίας εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρο.

"Η παχυσαρκία, που συχνά προκαλείται από τις κακές διατροφικές επιλογές, αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, προκαλεί σημαντική επιβάρυνση για την υγειονομική περίθαλψη, υψηλό κοινωνικό κόστος, δυστυχία για τους ασθενείς και τελικά συντομεύει ζωές", εξήγησε ο καθηγητής Markus Peck, Γαστρεντερολόγος στο Klinikum Klagenfurt am Wörthersee, στην Αυστρία. "Υγιείς ισορροπημένες διατροφές και τρόποι ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων πεπτικών νόσων, αλλά η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες κάνουν τις σωστές επιλογές για να ακολουθήσουν αυτούς τους τρόπους ζωής".

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο ίδιος: "Χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αγοράζουν και καταναλώνουν τρόφιμα. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε έναν ευρωπαϊκό μετασχηματισμό σε μια πιο υγιεινή διατροφή μέχρι το 2050. Αυτό θα απαιτούσε, αφενός το διπλασιασμό της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων και αφετέρου τη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη σε ποσοστό περισσότερο από το 50 % κατά τα επόμενα 30 χρόνια."

Στην έκθεση διατυπώνονται επίσης ορισμένες συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου των χρόνιων πεπτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης λιγότερων από 5g άλατος ημερησίως και κάτω του 10% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης κορεσμένων λιπών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας