Γυναίκες με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φαίνεται πως δυσκολεύονται περισσότερο από τους άντρες, αναφέρει νέα έρευνα.

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία και ενώ οι γυναίκες αναφέρουν οτι καπνίζουν λιγότερο από τους άντρες, όσοι έχουν ΧΑΠ εμφανίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα αναπνοής, πιο συχνές εξάρσεις και φτωχότερη ποιότητα ζωής.

Η ερευνήτρια Dr. Allison Lambert, του University of Washington School of Medicine, δήλωσε ότι οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα στις γυναίκες ενδεχομένως μπορεί να είναι χειρότερα για ορισμένο επίπεδο πνευμονικής λειτουργίας και ότι οι εξάρσεις μπορεί να είναι πιο συχνές.

Το ήμισυ των ασθενών είναι γυναίκες και η αναλογία αυξάνεται.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από στοιχεία 1.800 ανθρώπων με ΧΑΠ.

Η Lambert ελπίζει ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν άλλους ερευνητές να περιλαμβάνουν περισσότερε γυναίκες στις δοκιμές νέων αγωγών, καθώς η πάθηση φαίνεται να είναι χειρότερη στις γυναίκες.

Ο Dr. Len Horovitz του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη επισκόπησε τα στοιχεία.

Δήλωσε ότι η έρευνα ενδεχομένως μπορεί να έχει ψεγάδια, επειδή οι ερευνητές βασίστηκαν στην αναφορά των ίδιων των ασθενών για τη νόσο τους. Μπορεί ενδεχομένως να μην αντιπροσωπεύει πραγματική διαφορά στην ένταση της ΧΑΠ μεταξύ των 2 φύλων.

Θεωρεί οτι αν εξάρσεις της ΧΑΠ είναι πιο συνήθεις στις γυναίκες, ενδεχομένως μπορεί να οφείλονται σε ορμονικούς παράγοντες.

Άλλοι πολιτισμικοί παράγοντες μπορεί επίσης ενδεχομένως να παίζουν ρόλο. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να διαπιστωθεί αν αυτές οι διαφορές είναι πραγματικές.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της American Thoracic Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή