Νέα έρευνα από την Taiwan υποδεικνύει ότι άνθρωποι με διπολική διαταραχή έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον.

Ωστόσο, Αμερικανοί ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο απόλυτος κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός για τους ανθρώπους με τη διαταραχή διάθεσης.

Ο Dr. Gregory Pontone, του Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι δεν αποτελούν έκπληξη τα ευρήματα, επειδή παρόμοιες διαταραχές όπως η μείζων κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή έχουν παρόμοιο αυξημένο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον αργότερα.

Αυτό δίνει 2 λόγους για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής επιθετικά.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Mu-Hong Chen του Taipei Veterans General Hospital, επισκόπησαν ιατρικούς φακέλους 56.000 ανθρώπων στην Ταιβάν, που διαγνώστηκαν με διπολική διαταραχή μεταξύ 2001 και 2009. Συγκρίθηκαν με 225.000 ανθρώπους χωρίς ιστορικό διπολικής διαταραχής ή νόσου του Πάρκινσον. Παρακολουθήθηκαν μέχρι το τέλος του 2011.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 372 άνθρωποι με διπολική διαταραχή (0,7%) εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον συγκριτικά με 222  0.1% όσων δεν είχαν διπολική διαταραχή.

Όσοι είχαν διπολική διαταραχή και εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον ήταν 9 χρόνια νεότεροι-με μέση ηλικία τα 64 έτη-σε σχέση με άλλους που επίσης εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον.

Ο Dr. Justin Martello, που επισκόπησε τα ευρήματα δήλωσε ότι ενώ η έρευνα ήταν μεγάλη, ήταν περιορισμένη από το γεγονός ότι περιέλαβε μόνο ανθρώπους στην Ταιβάν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα