Το να κοιμάται κάποιος που δεν αναπαύεται επαρκώς περισσότερες ώρες, μπορεί ενδεχομένως να τον βοηθήσει να αποφύγει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, όπως την καρδιοπάθεια και μεταβολικές διαταραχές, αναφέρει νέα έρευνα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, αναφέρει ότι άνθρωποι που κοιμόνταν επιπλέον ώρες είχαν καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, περιορισμό της όρεξης και της επιθυμίας για αλμυρές και γλυκές τροφές, λιγότερη κατανάλωση, καθημερινά, ζάχαρης και χαμηλότερο ποσοστό καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης πρωτεϊνών. Η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες να εμφανίσει καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Ο Rob Henst, του University of Cape Town, δήλωσε ότι δεδομένων των ενδείξεων ότι το να κοιμάται κάποιος λιγότερο από 7 ώρες συνδέεται με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο είναι εκπληκτικό που τόσο λίγες έρευνες έχουν εξετάσει αν η παράταση της διάρκειας του ύπνου μπορεί να μειώσει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 7 προηγούμενες έρευνες που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν παρεμβάσεις επέκτασης ύπνου-από 3 ημέρες έως 6 εβδομάδες-για να επιμηκύνουν τη διάρκεια ύπνου σε ενήλικες.

Αυτές οι έρευνες περιέλαβαν 138 ανθρώπους που ήταν υγιείς, υγιείς που κοιμόνταν λίγο, υπέρβαρους που κοιμόνταν λίγο ή με προϋπέρταση ή υπέρταση που κοιμόνταν λίγο.

Οι συμμετέχοντες επέκτειναν το συνολικό χρόνο ύπνου από 21 έως 177 λεπτά.

Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με άλλες έρευνες που έδειξαν τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς, του να κοιμάται κάποιος περισσότερο.

Πηγές:
Journal of Sleep Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας