Βελιγράδι

Νέα δεδομένα στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, διαμορφώνει μία νέα θεραπεία, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα.

Χορηγείται με δισκία κλαδριβίνης και η καινοτομία της συνίσταται σε τρεις παραμέτρους:

  • Τα χάπια λαμβάνονται στο σπίτι, επί 5 έως 10 μέρες και επαναχορηγούνται έπειτα από έναν χρόνο για το ίδιο διάστημα. Η δόση εξαρτάται από το σωματικό βάρος του ασθενούς και τα χορηγούμενα δισκία ισοδυναμούν αθροιστικά με 1,75 mg ανά κιλό.
  • Δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας μέρος των τ – λεμφοκυττάρων και β – λεμφοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στη φλεγμονή. Ο οργανισμός τα αναγεννά, χωρίς να έχουν την αυτοανοσία που εμφάνιζαν πριν από τη θεραπεία.
  • Λόγω του περιορισμένου χρόνου χορήγησης, το κόστος της θεραπείας, που εκτιμάται στα 24.000 ευρώ, θεωρείται σαφώς μικρότερο από εκείνο αντίστοιχων θεραπειών, που χορηγούνται σε χρόνια βάση.

Οι μελέτες έδειξαν πως έπειτα από τις 20 συνολικά μέρες θεραπείας, η περίοδος χωρίς δραστηριότητα της νόσου διατηρήθηκε έως το τέλος του τέταρτου έτους.

Παρουσιάζοντας τις εξελίξεις (φωτογραφία κάτω), ο νευρολόγος Σπύρος Δευτεραίος, επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας Merck, που διαθέτει το νέο φάρμακο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για ακόμη σημαντικότερα νέα. Επεσήμανε πως νέα προϊόντα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα.

Ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σπύρος Κονιτσιώτης, τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι πως τα δισκία κλαδριβίνης έρχονται να καλύψουν ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών.

Έδωσε έμφαση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε βάθος χρόνου, αναδεικνύοντας το ισοζύγιο ασφάλειας – αποτελεσματικότητας και το γεγονός ότι ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με συχνές, χρονοβόρες διαδικασίες παρακολούθησης. Έκανε λόγο για “μηδενική παρακολούθηση” επί μία διετία.

Τα χάπια κλαδριβίνης χρησιμοποιούνται για θεραπεία ασθενών με υψηλά ενεργή νόσο. Έχουν παρόμοια χημική δομή με την πουρίνη, μία από τις ουσίες που απαιτούνται για τη δημιουργία του DNA.

Λεμφοπενία

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η λεμφοπενία (μείωση λεμφοκυττάρων), η οποία εκδηλώνεται στο 10% των ασθενών και οι λοιμώξεις από τον ιό του έρπητα ζωστήρα στο ίδιο ποσοστό.

Το νέο φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με ενεργές μακροχρόνιες λοιμώξεις, όπως φυματίωση ή ηπατίτιδα, σε ασθενείς με λοίμωξη HIV ή σε ασθενείς με εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού.

Πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται σε ασθενείς με μέτρια ή σημαντική μείωση της νεφρικής λειτουργίας και σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Ο διευθυντής Πρόσβασης της εταιρείας Γιώργος Μαροχαλάκης ανέφερε πως το φάρμακο έχει λάβει τιμή και αναμένεται να έγκριση της αποζημίωσής του από τον ΕΟΠΥΥ.

Έκανε λόγο για σημαντική εξοικονόμηση στο σύστημα Υγείας. Το δοσολογικό του σχήμα είναι τέτοιο, που ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των ασθενών στη διαδικασία να το προμηθευτούν από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Μελέτες

Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του νέου φαρμάκου περιέλαβε περισσότερους από 2.700 ασθενείς και μέχρι δέκα έτη παρακολούθησης σε ορισμένους από ασθενείς.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση, χρόνια και φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αποτελεί τη συχνότερη, μη τραυματικής αιτιολογίας νευρολογική διαταραχή που προκαλεί αναπηρία στους νεαρούς ενήλικες.

Εκτιμάται ότι περίπου 12.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο στην Ελλάδα. Τα συμπτώματα ποικίλουν: τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα και προβλήματα στη δύναμη και στο συντονισμό. Οι υποτροπιάζουσες μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι οι πιο συχνές.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;