Κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο μπορεί πιθανόν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της απώλειας μαλλιών, όπως υποδεικνύουν προκαταρκτικές δοκιμές.

Η τεχνική αφορά τη λήψη μικρών ποσοτήτων κυττάρων από τους θύλακες μαλλιών, τον πολλαπλασιασμό τους και στη συνέχεια την έγχυσή τους σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν μαλλιά.

Έξη μήνες μετά την αγωγή, 11 από τους 19 ασθενείς είχαν νέα μαλλιά, ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές σε συνέδριο στην Ιταλία.

Ωστόσο, Βρετανός ειδικός δηλώνει ότι περαιτέρω έρευνα θα χρειαστεί ώστε τα νέα μαλλιά να έχουν σωστή εμφάνιση.

Η απώλεια μαλλιών αφορά τα δυο πέμπτα των αντρών άνω των 50 και μπορεί να αποτελέσει μακροχρόνιο πρόβλημα για ορισμένους μετά τη θεραπεία με ακτινοβολία ή μετά από εγκαύματα.

Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από βρετανική ιδιωτική εταιρία η οποία υποστηρίζει ότι θα μπορέσει να προσφέρει απεριόριστη ποσότητα κυττάρων μαλλιών για αντικατάσταση και πως αν άλλες δοκιμές δείξουν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και αποτελεσματική θα μπορεί να είναι διαθέσιμη σε διάστημα πέντε ετών.

Τα κύτταρα εξάγονται από περιοχές στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στη συνέχεια

τοποθετούνται σε ειδικό χημικό διάλυμα στο εργαστήριο πριν τοποθετηθούν ξανά σε περιοχές όπου παρατηρείται αραίωση. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς ωφελούνται μετά από διάστημα λίγων μηνών, αν και το δείγμα ήταν σχετικά μικρό.

Ο Dr Paul Kemp δήλωσε ότι η παρουσία των δερματικών κυττάρων του θύλακα ενεθάρρυνε τα δερματικά κύτταρα να αρχίσουν να ‘χτίζουν’ νέους θύλακες ή να αναζωογονούν θύλακες που είχαν σταματήσει να δημιουργούν μαλλιά.

Πιστεύει ότι η μέθοδος όταν τελειοποιηθεί θα είναι επαναστατική όσον αφορά τη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής. Οι άνθρωποι θα επισκέπτονται τους ειδικούς όταν αρχίζουν να παρατηρούν αραίωση του τριχωτού της κεφαλής και μετά την αγωγή θα μπορούν να επιστρέψουν σε αυτούς, αν συνεχιστεί η απώλεια μαλλιών.

Δήλωσε ότι οι ίδιες αρχές θα μπορέσουν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθούν δόντια ή άλλα όργανα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]