Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που επιζούν από καρκίνο στο μαστό μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές από τη Βραζιλία σημείωσαν ότι καρδιακά προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν περισσότερα από 5 χρόνια μετά την ακτινοθεραπεία και ο προστιθέμενος κίνδυνος διαρκεί μέχρι 30 χρόνια.

Η Dr. JoAnn Pinkerton, δήλωσε ότι η καρδιοπάθεια φαίνεται πιο συχνά σε γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν για καρκίνο μαστού λόγω της τοξικότητας της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας και της χρήσης αναστολέων της αρωματάσης που μειώνουν τα οιστρογόνα. Αλλαγές του τρόπου ζωής φιλικές προς την καρδιά θα μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπιάζοντος καρκίνου στο μαστό και εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Daniel de Araujo Brito Buttros, του Sao Paulo State University, συνέκριναν και αξιολόγησαν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια σε 96 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που επέζησαν από καρκίνο στο μαστό και 192 γυναίκες χωρίς καρκίνο μαστού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι επιζήσασες από καρκίνο ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, αρτηριοσκλήρυνση, κοιλιακή παχυσαρκία και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ο σχετικός με καρδιακή νόσο κίνδυνος θανάτου σε επιζήσασες από καρκίνο στο μαστό ήταν παρόμοιος με κίνδυνο θανάτου από καρκίνο μαστού.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν να περιλάβουν καρδιολόγο στις αποφάσεις τους σχετικά με την αγωγή κατά του καρκίνου.

 Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Menopause.  

 

 

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο