Οι άνθρωποι που ξυπνούν πρωί – γνωστοί ως κορυδαλλοί – παρουσίασαν σε μια μελέτη μικρότερες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του στήθους συγκριτικά με τους βραδινούς τύπους – γνωστούς ως κουκουβάγιες.

Σε μελέτη παρατήρησης διεφάνη ότι οι πρωινοί τύποι είχαν μικρότερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τους βραδινούς. Ενδεχομένως επιβλαβής μπορεί να είναι η μεγαλύτερη διάρκεια του ύπνου από την συνιστώμενη των 7 - 8 ωρών. Για την αϋπνία, ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δεν μπόρεσαν να βρουν κάποια συνάφεια. Τα αποτελέσματά της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Rebecca Richmond,  ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη της βρετανικής Βιοτράπεζας σχετικά με την επίπτωση του καρκίνου του μαστού από 180.216 γυναίκες και 228.951 γυναίκες, από την μελέτη που διεξήχθη από το Breast Cancer Association Consortium (BCAC).

Οι αναλυθείσες γενετικές παραλλαγές συσχετίστηκαν με 3 χαρακτηριστικά ύπνου: πρωινή ή βραδινή προτίμηση (χρονοτύπου), διάρκεια ύπνου και αϋπνία. Στις  100 γυναίκες, μία γυναίκα λιγότερη ανέπτυξε  καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που προτιμούσαν τις βραδινές ώρες.

Ενώ η ανάλυση MR στην βρετανική Βιοτράπεζα δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για την επίδραση της διάρκειας του ύπνου και τα συμπτώματα της αϋπνίας,  δύο δείγματα MR από την βάση δεδομένων του  BCAC έδειξαν αρνητικές επιπτώσεις από την  αύξηση της διάρκειας ύπνου ειδικά σε ό,τι αφορά  τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Τα στοιχεία για τα συμπτώματα της αϋπνίας ωστόσο, τόσο στα στοιχεία της βρετανικής βιοτράπεζας, όσο και στην μελέτη του  BCAC, ήταν αντικρουόμενα.

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ωστόσο ότι το εύρος είναι μικρότερο συγκριτικά με τους άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, όπως ο δείκτης μάζας σώματος ή η κατανάλωση αλκοόλ.

Η μελέτη έκρυβε επίσης περιορισμούς, καθώς στηρίχθηκε εν μέρει στις αυτοκαθορισμένες μετρήσεις του ύπνου και εστιαζόταν σε γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής. Οι ερευνητές είχαν επίσης ζητήσει δεδομένα χρονοτύπων  με βάση την αυτοαξιολόγηση των συμμετεχόντων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο