Όσλο της απεσταλμένης μας

Σοφίας Νέτα

Ο όλεθρος που βίωσαν όσοι επέζησαν από το Ολοκαύτωμα άλλαξε τη δομή του εγκεφάλου τους και οι αλλαγές αυτές επηρέασαν και τον εγκέφαλο των απογόνων τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 56 εθελοντές, μέσης ηλικίας 79-80 ετών, οι 28 εκ των οποίων είχαν επιζήσει από το Ολοκαύτωμα. Οι υπόλοιποι δεν είχαν κανένα προσωπικό ή οικογενειακό βίωμα από τη μελανή αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Επιστήμονες από την Τσεχία υπέβαλλαν τους εθελοντές τους σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, για να αναζητήσουν τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Όπως διαπίστωσαν, οι επιζήσαντες είχαν σημαντικά μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους.

Η μείωση αυτή ήταν ιδιαιτέρως εμφανής σε όσους είχαν ηλικία κάτω των 12 ετών το 1945, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ευαίσθητος είναι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των παιδιών στην έκθεση σε ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο περιβάλλον.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας, έδειξε ακόμα ότι η μείωση της φαιάς ουσίας αφορούσε κυρίως τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες, τη μνήμη, τα κίνητρα, τα συναισθήματα, τη μάθηση και τη συμπεριφορά.

Σε συμφωνία, εξάλλου, με τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, η νέα μελέτη αποκάλυψε μείωση της φαιάς ουσίας και στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες στους βετεράνους πολέμου και σε όσους βιώνουν πολύ αρνητικά γεγονότα νωρίς στη ζωή τους.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν αυτές οι διαφορές είναι εμφανείς και στα παιδιά και στα εγγόνια των επιζησάντων. Τα προκαταρκτικά ευρήματα αυτού του τμήματος της μελέτης υποδηλώνουν ότι και οι απόγονοί τους φέρουν ορισμένες χαρακτηριστικές αλλαγές. Ειδικότερα, έχουν μειωμένη συνδεσιμότητα ανάμεσα στις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και τη μνήμη.

Παρότι, πάντως, οι 28 ηλικιωμένοι βίωσαν τα πάνδεινα στο Ολοκαύτωμα, ανέφεραν στους ερευνητές πως είναι ικανοποιημένοι από την προσωπική και επαγγελματική πορεία τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έπειτα από περισσότερα από 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, οι επιπτώσεις του στην εγκεφαλική λειτουργία των επιζησάντων παραμένουν σημαντικές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ivan Rektor, καθηγητής Νευρολογίας και επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Masaryk. «Εντοπίσαμε ουσιώδεις διαφορές στις δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στη μνήμη και στην κοινωνική γνώση, στα υψηλότερα επίπεδα στρες και στην μετατραυματική ανάπτυξη. Ως φαίνεται, το ίδιο ισχύει και στα παιδιά των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος».

Και συνέχισε: «Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτά και η συνεχιζόμενη έρευνά μας θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις τέτοιου είδους εμπειριών, ώστε να βελτιώσουμε τις θεραπείες για τους επιζώντες και τους απογόνους τους. Μπορεί ακόμα να αποκαλύψουμε στρατηγικές διαχείρισης που χρησιμοποίησαν οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος για να αντέξουν τα ψυχικά τραύματά τους στην μετέπειτα ζωή τους και για να μεταδώσουν τα βιώματά τους στις επόμενες γενιές».

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εντοπίσουν τυχόν βιοδείκτες της αντοχής στο στρες και της μετατραυματικής ανάπτυξης, καθώς και για να εξακριβώσουν εάν οι διαφορές στους εγκεφάλους των απογόνων των επιζησάντων είναι απόρροια συμπεριφορικών και ψυχολογικών παραγόντων ή γενετικών

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας