Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρείται όταν η εγκυμοσύνη ξεπεράσει την 41η εβδομάδα. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να χάνεται 1 επιπλέον μωρό σε κάθε 1.450 εγκυμοσύνες, συγκριτικά με την απώλεια κατά την 40η-41η εβδομάδα, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους έως σήμερα και η πρώτη που υπολογίζει με αρκετή ακρίβεια την πιθανότητα θνησιγένειας, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr Shakila Thangaratinam, καθηγήτρια Μητρικής & Περιγεννητικής Υγείας στο Queen Mary University του Λονδίνου.

"Τώρα που κατανοούμε την έκταση του κινδύνου σε κάθε εβδομάδα της κύησης, θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε αυτές τις πληροφορίες στις συζητήσεις μας με τις εγκύους", είπε. "Έτσι θα τις βοηθήσουμε να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για τον χρόνο του τοκετού τους".

Στη Βρετανία γεννιούνται κάθε χρόνο νεκρά σχεδόν 3.000 μωρά. Ωστόσο το ένα τρίτο από αυτά φαίνονταν καθόλα υγιή την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά αργότερα έχασαν τη ζωή τους.  Στη νέα έρευνα, η Dr Thangaratinam και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία από 15 εκατομμύρια κυήσεις και σχεδόν 18.000 περιστατικά θνησιγένειας. Η πιθανότητα θνησιγένειας αυξανόταν από 0,1% ανά 1.000 κυήσεις στην 37η εβδομάδα της κύησης, σε 3,2% ανά 1.000 κυήσεις την 42η εβδομάδα.

Μεταξύ της 40ης και της 41ης εβδομάδας η πιθανότητα θνησιγένειας αυξανόταν κατά 64% και μεταξύ της 41ης και της 42ης κατά 87%. Οι ερευνητές λένε πως οι γιατροί γνώριζαν τον αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας μετά την 41η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά έως τώρα δεν ήξεραν πόσο ακριβώς αυξάνεται. Η αύξηση αυτή φαίνεται ότι είναι μικρή, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να την γνωρίζουν οι γυναίκες, τόνισε η Dr Thangaratinam.

 

Πηγές:
PLOS Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας