Κανέναν συσχετισμό μεταξύ του εμβολιασμού κατά της γρίπης στην εγκυμοσύνη και μετέπειτα ασθενειών στα παιδιά δεν βρήκαν ερευνητές κατά την διάρκεια μιας μελέτης παρατήρησης. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής για τις μητέρες και τα νεογνά, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Ottawa και το Institute for Clinical Evaluative Sciences Toronto, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες για την ασφάλεια του εμβολιασμού σε σχέση με την υγεία των νεογεννηθέντων παιδιών. Πάραυτα, μόνο λίγες μελέτες είχαν αξιολογήσει την υγεία μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών που είχαν εκτεθεί σε εμβολιασμό όταν η μητέρα τους τα κυοφορούσε. Οι επιστήμονες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ εξέτασαν έκτοτε την συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά του Η1Ν1 κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και των συνεπειών στην υγεία των παιδιών ηλικίας μέχρι 5 ετών.

Με την βοήθεια ενός καταλόγου γεννήσεων, που συνδυάστηκε με πρακτικά υγείας ταυτοποίησαν από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 όλα τα εν ζωή μωρά και ακολούθησαν την πορεία της υγείας τους μέχρι να συμπληρώσουν 5 χρόνια ζωής. Μεταξύ των 104.249  παιδιών, τα 31.295 είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν εμβολιαστεί. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στον χρόνο παρατήρησης κανένα αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, μολύνσεις, χρόνιες παθήσεις, ούτε εισαγωγή σε νοσοκομείο ή θάνατο σε παιδιά εμβολιασμένων μητέρων.

Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις στα παιδιά που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες γυναίκες ήταν πιο σπάνιες ενώ οι περιπτώσεις άσθματος λίγο μεγαλύτερες. Αυτός ο συσχετισμός όμως ήταν πολύ μικρός και προφανώς οφειλόταν σε παράγοντες που δεν μπόρεσαν να ληφθούν ενδελεχώς υπόψιν στην ανάλυση.

Πηγές:
British Medical Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή