Η πιθανότητα προσβολής με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όταν αυξάνεται η ηλικία είναι γνωστή. Μια πιθανή αιτία αυτής της σχέσης, ανακάλυψαν οι επιστήμονες με επικεφαλής την Susanne Wegmann από το γερμανικό Κέντρο για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (DZNE) στο Βερολίνο.

Η νόσος του Alzheimer συνοδεύεται από δύο διαφορετικές εναποθέσεις πρωτεΐνης στον εγκέφαλο των ασθενών: "πλάκες β-αμυλοειδούς και νευροϊνιδικά πλέγματα πρωτείνης Τau. Η εμφάνιση των Tau νευροϊνιδικών πλεγμάτων αντανακλά σύμφωνα με τους ερευνητές επακριβώς την εξέλιξη της νόσου: Εμφανίζονται για πρώτη φορά στα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου και στη συνέχεια κατά την εξέλιξη πορεία της νόσου και σε άλλες περιοχές.

Η πρωτεΐνη Tau εμφανίζεται σε μια υγιή, διαλυτή μορφή σε όλα τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, εξηγούν οι ερευνητές. Στο Αλτσχάιμερ, όμως, μπορεί να αλλάξει και να προκαλέσει νοσηρότητα, αλλάζοντας το σχήμα της και συσσωματωνόμενη σε ινίδια.

Οι ερευνητές υπέθεσαν στην εργασία τους ότι η πρωτείνη Tau μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε γηραιότερους εγκεφάλους. Με τη βοήθεια ενός ιού εισχώρησαν το ανθρώπινο γονίδιο Tau στους εγκεφάλους των ποντικιών.Μεμονωμένα και ξεχωριστά κύτταρα ξεκίνησαν στην συνέχεια την παραγωγή της πρωτεΐνης.

12 εβδομάδες αργότερα, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο απομακρύνθηκε η πρωτεΐνη Τau από το χώρο παραγωγής. Οι ανθρώπινες πρωτεΐνες Τau εξαπλώνονται περίπου δύο φορές πιο γρήγορα σε γηραιότερα ποντίκια συγκριτικά με τα νεώτερα" τόνισε η Susanne Wegmann παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα.

Πηγές:
DZNE

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]