Η μεσογειακή δίαιτα περιόρισε σε τυχαιοποιημένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εγκύους με παράγοντες μεταβολικού κινδύνου την αύξηση σωματικού βάρους και μείωσε την συχνότητα του διαβήτη κύησης. Ωστόσο, η τάση για μείωση των επιπλοκών της μητέρας και των νεογνών, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο PLOS Medicine, απέτυχε στο επίπεδο σπουδαιότητας.

Μια στις τέσσερις γυναίκες σήμερα υφίσταται παράγοντες μεταβολικού κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση ή η υπερλιπιδαιμία, οι οποίες συχνά αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι συνέπειες είναι ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία, που έχουν δυσμενή επίδραση στις αρχική κατάσταση του παιδιού.

Η μελέτη ESTEEM ((„Effect of Simple, Targeted Diet in Pregnant Women With Meta­bolic Risk Factors on Pregnancy Outcomes“) εξέτασε κατά πόσον η αλλαγή της διατροφής με την βοήθεια της μεσογειακής δίαιτας μπορεί να μειώσει αυτές τις συνέπειες.

Η μελέτη διεξήχθη σε πέντε γυναικολογικές κλινικές στην περιοχή του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ στην Μ. Βρετανία, όπου οι μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στις γυναίκες ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής.

Οι γυναίκες και από τις δύο εθνοτικές ομάδες αντιπροσώπευσαν το 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Τα δύο τρίτα αυτών ήταν παχύσαρκες, περίπου οι μισές είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια και μία στις 20 υπέφερε - παρά το νεαρό της ηλικίας - σε έναν μέσο όρο 31,4 ετών από αρτηριακή υπέρταση.

Οι μισές από τις 1.252 συμμετέχουσες έλαβαν εξατομικευμένη διατροφική συμβουλή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (18, 20 και 28 εβδομάδες). Εκεί τους εξήγησαν τα βασικά οφέλη της μεσογειακής κουζίνας και  τους δόθηκαν συστάσεις για συνταγές διατροφής, λαμβάνοντας υπόψιν τις πολιτιστικές αξίες των γυναικών. Κατόπιν έγινε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τις έγκυες για να τις ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν την μεσογειακή δίαιτα. Οι άλλες μισές δεν έλαβαν διατροφικές συμβουλές.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αποκάλυψαν ότι πολλές έγκυες γυναίκες είχαν δεχθεί και ακολουθήσει τις διατροφικές συμβουλές: 93 τοις εκατό αυτών είχαν καταναλώσει ελαιόλαδο, 70 τοις εκατό τρεις φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς και ψάρια, ενώ είχαν αποφύγει το κρέας, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Από τα αποτελέσματα προέκυψαν σημαντικές διαφορές από την ομάδα ελέγχου.

Η μεσογειακή δίαιτα είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να αυξάνουν το βάρος τους μόνο κατά 6,8 kg στην πορεία της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με αύξηση 8,3 kg στην ομάδα ελέγχου. Η διαφορά των 1,2 kg αποδείχθηκε στατιστικά ιδαίτερα σημαντική, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής την Shakila Thangaratinam από το Queen Mary University στο Λονδίνο.

Πηγές:
PLOS Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα