Σημαντικές πληροφορίες για τις μεταλλάξεις και την επιθετικότητα του καρκίνου, δίνει η επιστημονική έρευνα.

Επιστήμονες μελέτησαν τον ρόλο του καταστολέα όγκων "p53" και κατόρθωσαν να κατανοήσουν τις γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες καθορίζουν την εξέλιξη σε διάφορες μορφές καρκίνου. Μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν τέσσερα γονίδια, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της εξέλιξης σε κάθε ασθενή.

Το γονίδιο "TP53" είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση όσων αφορούν την πρωτεΐνη όγκου "ρ53". Πρόκειται για ένανν καταστολέα όγκου, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει τα κύτταρα να διαχωριστούν και να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα.

Οι ερευνητές αποκαλούν το "TP53" ως "κηδεμόνα του γονιδιώματος", εξαιτίας του ζωτικού ρόλου που έχει στην πρόληψη των όγκων και στη διατήρηση της κυτταρικής διαίρεσης.

Οι ανθρώπινοι καρκίνοι εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις στο συγκεκριμένο γονίδιο, οι οποίες προκαλούν την αποτυχία δράσης του αμυντικού μηχανισμού που έχει ο οργανισμός κατά του καρκίνου.

Οι πρώτες μελέτες που κατέγραψαν τις μεταλλάξεις "TP53" στον καρκίνο, έγιναν τη δεκαετία του 1980 και από τότε οι ερευνητές αφιέρωσαν πολύ χρόνο και πόρους για να διευκρινίσουν το ρόλο του στον καρκίνο.

Τώρα, η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της χρησιμοποιεί δείγματα όγκων από περισσότερους από 10.000 ασθενείς με καρκίνο και εξετάζει 32 διαφορετικούς τύπους καρκίνου για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του TP53.

Μεταλλάξεις

Ο δρ Larry Donehower, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον, οδήγησε στη νέα έρευνα, η οποία εμφανίζεται στο περιοδικό Cell Reports.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις του "TP53" εμφανίστηκαν συχνότερα σε άτομα που είχαν λιγότερες προοπτικές θεραπείας.

Επιπλέον, η ανάλυση διαπίστωσε πως πάνω από το 91% των καρκίνων με τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις παρουσιάζουν απώλεια αμφοτέρων των λειτουργικών αλληλόμορφων TP53" ή γονιδιακών μεταλλάξεων.

Πηγές:
Medical News Today

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]