Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υψηλό κίνδυνο να εμφανίσει φυματίωση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal, δείχνει ότι ένας στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως φέρει το βακτήριο της φυματίωσης στον οργανισμό του.

Η νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium Tuberculosis, επηρεάζει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και σκοτώνει έως 2 εκατομμύρια  και είναι η πιο θανατηφόρος από τις λοιμώδεις νόσους. Αρκετοί άνθρωποι μολύνονται από το βακτήριο χωρίς να έχουν ενεργή νόσο- έχουν λανθάνουσα.

Η έρευνα που βασίστηκε σε εξετάσεις 351.811 ανθρώπων, τονίζει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στοίχος του ΠΟΥ για εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2035.

Ο Christian Wejse, του Aarhus University, δήλωσε ότι με οποιοδήποτε ρυθμό, ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αντιμετώπιση των πολλών περιστατικών λανθάνουσας φυματίωσης, καθώς όλοι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ενεργή νόσο μελλοντικά.

Ερευνητές από τη Δανία και τη Σουηδικά επισκόπησαν 88 έρευνες από 36 χώρες για να περιγράψουν την εμφάνιση της λανθάνουσας λοίμωξης.

Η έρευνα αναφέρει ότι μεταξύ ενός πέμπτου και ενός τετάρτου του πληθυσμού έχει λανθάνουσα φυματίωση.

Πηγές:
European Respiratory Journal,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια