Έρευνα του University of Leicester, προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς και το γιατί νοητικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση βλάπτονται με το γήρας. Η νέα έρευνα δείχνει ότι σημαντικός παρόντας είναι τα επίπεδα ασβεστίου σε συγκεκριμένα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Nick Hartell εξέτασε αν επίπεδα ασβεστίου στον ιππόκαμπο θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

Μελετήθηκαν νοητικές λειτουργίες ποντικών 6, 12, 18 και 24 μηνών και οι ερευνητές ανακάλυψαν σαφή σχέση μεταξύ νοητικών ικανοτήτων και προσυναπτικών επιπέδων ασβεστίου.

Σε γηραιότερους ποντικούς που έχουν λιγότερο καλή επίδοση στα τεστ οι διαδικασίες ομοιόστασης που θα έπρεπε να κρατούν εντός ορίων το ασβέστιο μέσα στο κύτταρο αρχίζουν να κλονίζονται δημιουργώντας συσσώρευση ασβεστίου σε προσυναπτικά κύτταρα εντός του ιππόκαμπου.

Σε πείραμα, η αύξηση στο επίπεδο του ασβεστίου εντός των προσυναπτικών κυττάρων  στον εγκέφαλο νεαρών ποντικών αλλάζει τις συναπτικές ιδιότητες ώστε να συμπεριφέρονται όπως αυτές των γηραιότερων ποντικών.

Το αντίθετο ισχύει επίσης. Η μείωση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου στον εγκέφαλο γηραιών ποντικών ανανεώνει τις συνάψεις τους-κάτι που έχει τεράστια δυνητική σημασία για θέματα υγείας που συνδέονται με την ηλικία, στους ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα