Η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο, αλλά χαμηλότερο του ορθού και εξαρτάται σε ένα βαθμό από το είδος που έχει συνταγογραφηθεί, αναφέρει νέα έρευνα στο  Gut.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για 28.930 ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο έντερο και στο ορθό σε περίοδο παρακολούθησης 8 ετών και για 137.077 ασθενείς που δεν εμφάνισαν αυτούς τους καρκίνους.

Αντιβιοτικά είχαν συνταγογραφηθεί στο 70% (20.278) των ασθενών με καρκίνο στο έντερο και στο ορθό και στο 68,5% (93.862) όσων δεν είχαν καρκίνο. Περίπου 6 στους 10 είχαν λάβει περισσότερες από μια κατηγορία αντιβιοτικών.

Όσοι είχαν καρκίνο στο έντερο ήταν πιο πιθανό να έχουν λάβει αντιβιοτικά (71.5% έναντι 69%). Τα επίπεδα έκθεσης όσων είχαν καρκίνο στο ορθό ήταν συγκρίσιμα.

Η σχέση μεταξύ καρκίνου στο έντερο και χρήσης αντιβιοτικών ήταν εμφανής σε ασθενείς που είχαν λάβει τα φάρμακα περισσότερο από 10 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Ασθενείς με καρκίνο στο έντερο ήταν πιο πιθανό να έχουν λάβει αντιβιοτικά για αναερόβια και αερόβια μικρόβια, σε σχέση με ασθενείς χωρίς καρκίνο.

Ασθενείς με καρκίνο στο ορθό ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν λάβει αντιβιοτικά που στόχευαν αερόβια.

Το μέρος που εκδηλώθηκε ο καρκίνος, επίσης συνδεόταν με τη χρήση αντιβιοτικών. Καρκίνος στο εγγύς κόλον συνδέθηκε με χρήση αντιβιοτικών για αναερόβια, σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς καρκίνο.

Η χρήση δεν συνδέθηκε με καρκίνο στο περιφερικό κόλον.

Μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων, η σωρευτική χρήση αντιβιοτικών για σχετικά σύντομη περίοδο (τουλάχιστον 16 ημέρες) συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο έντερο.

Το αντίθετο συνέβη στον καρκίνο του ορθού, όπου η χρήση αντιβιοτικών που ξεπερνούσε τις 60 ημέρες συνδεόταν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο έναντι της μη χρήσης.

Όταν η ανάλυση περιορίστηκε σε ασθενείς που έλαβαν μόνο μια κατηγορία σε σύγκριση με καμία, η πενικιλίνη συνδέθηκε σταθερά με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο (εγγύς κόλον).

Ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου στο ορθό συνδέθηκε με τετρακυκλίνες.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει